Kuvøse

Kuvøse eller inkubator er en lukket spesialseng med gjennomsiktige vegger, egnet til pleie av for tidlig fødte eller alvorlig syke spedbarn. Temperatur, fuktighet, oksygen- og karbondioksidinnhold kan i dette rommet reguleres svært nøyaktig, og dette er helt nødvendig. I kuvøse ligger barnet gjerne nakent eller med en liten bleie, så det er lett å observere.

Faktaboks

Uttale
kuvˈøse
Etymologi
av fransk couver, ‘ruge’

Et for tidlig født spedbarn kan til å begynne med vanskelig tilpasse seg den plutselige overgangen fra livmoren til verden utenfor. Temperaturen har en tilbøyelighet til å synke, og ofte er også åndedrettet utilstrekkelig. For å løse disse og andre problemer legger man spedbarnet i en kuvøse. Når pleieren skal stelle barnet, stikkes hendene gjennom åpningene i kuvøsen.

Siden hele kuvøsen er utferdiget i gjennomsiktig materiale, kan man se hva man gjør, og spedbarnet kan observeres hele tiden. Kuvøse er et nyttig hjelpemiddel ved barneavdelinger, fødeavdelinger og barnekirurgiske avdelinger og helt uunnværlig ved transport av syke nyfødte.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg