Kuvøse eller inkubator er en lukket spesialseng med gjennomsiktige vegger, egnet til pleie av for tidlig fødte eller alvorlig syke spedbarn. Temperatur, fuktighet, oksygen- og karbondioksidinnhold kan i dette rommet reguleres svært nøyaktig, og dette er helt nødvendig. I kuvøse ligger barnet gjerne nakent eller med en liten bleie, så det er lett å observere.

Et for tidlig født spedbarn kan til å begynne med vanskelig tilpasse seg den plutselige overgangen fra livmoren til utenverdenen. Temperaturen har en tilbøyelighet til å synke, og ofte er også åndedrettet utilstrekkelig. For å løse disse og andre problemer legger man spedbarnet i en kuvøse. Når pleieren skal stelle med barnet, stikkes hendene gjennom åpningene i kuvøsen.

Siden hele kuvøsen er utferdiget i gjennomsiktig materiale, kan man se hva man gjør, og spedbarnet kan observeres hele tiden. Kuvøse er et nyttig hjelpemiddel ved barneavdelinger, fødeavdelinger og barnekirurgiske avdelinger og helt uunnværlig ved transport av syke nyfødte.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.