Ultralydbilde av livmor. Av /Shutterstock. Begrenset gjenbruk

livmoren

Livmoren ligger som regel nesten vannrett inn over blæren med den øverste rand (fundus) pekende fremover. Ved denne stillingen er det en vinkel på cirka 120° mellom livmorkroppen og livmorhalsen. Vinkelen kan være større, slik at livmoren rettes mer eller mindre opp i forlengelse av skjeden, og hos noen kvinner er den så stor at fundus peker bakover mot endetarmen (retrofleksjon).

Av /Store medisinske leksikon ※.
Livmorslimhinnen gjennom menstruasjonssyklus.
Livmorhulen er innvendig kledd med slimhinne (endometrium), som i løpet av hver menstruasjonsperiode gjennomgår en rekke hormonelt styrte forandringer. Mens slimhinnen etter en menstruasjon er bare om lag én millimeter tykk, kan den like før neste menstruasjon ha oppnådd en tykkelse på 7–8 millimeter.

Artikkelstart

Livmoren er et muskuløst hulorgan som ligger midt i det lille bekkenet hos kvinnen, mellom urinblæren og endetarmen, og har som funksjon å huse og ernære fosteret under graviditet.

Faktaboks

Også kjent som
latin uterus
gresk hystera

Livmoren har form som en flattrykt pære og er cirka syv til ti centimeter lang, fire til fem centimeter bred og to til tre centimeter tykk hos kjønnsmodne kvinner (mindre hos småjenter og eldre kvinner). Hele organet veier 30 til 60 gram, men under svangerskap kan det vokse og øke sin muskelmasse, slik at vekten kan komme opp i over ett kilo. Etter svangerskapet nedbygges muskulaturen, og livmoren reduserer sin størrelse og vekt, men den når sjelden sin opprinnelige størrelse igjen. Under klimakteriet kan livmoren bli noe mindre og fastere.

Oppbygning

Livmoren inndeles i livmorkroppen (corpus uteri) og livmorhalsen (collum eller cervix uteri). Livmorhalsens innside kalles endocervix. I livmoren, in utero, finnes den kuppelformede toppen som kalles fundus uteri, og den nederste delen av halsen, som stikker ned i skjeden, kalles portio.

Vanligvis (hos cirka 90 prosent av kvinnene) heller livmorkroppen fremover – såkalt anteversjon – i forhold til skjedens akse (anteversio uteri), slik at den hviler mot urinblæren. Derved blir det et lite hulrom mellom baksiden av urinblæren og fremsiden av livmoren (excavatio vesicouterina). Tilsvarende blir det et hulrom mellom livmorens bakside og fremsiden av endetarmen (excavatio rectouterina, også kalt Douglas' rom). I noen tilfeller heller livmoren bakover (retroversio uteri). Som regel danner livmorkroppen en fremoverrettet knekk i forhold til livmorhalsen; vi betegner dette som antefleksjon (anteflexio uteri), motsatt: retrofleksjon (retroflexio uteri). Vanligvis ligger livmoren symmetrisk midt i bekkenet, men en oppfylning (for eksempel en svulst på en av eggstokkene) vil kunne forskyve den mot høyre (dextropositio uteri) eller venstre side (sinistropositio uteri).

Øverst til hver side går de to egglederne ut fra fundus. Mellom disse, livmoren og bekkenveggen er utspent en frontalstilt bindevevsfold overtrukket med bukhinne (perimetrium), kalt det brede livmorbåndet (ligamentum latum). I denne krøs-lignende folden går også det runde livmorbåndet (ligamentum teres uteri) fra eggledermunningene i fundus og fremover mot lysken. Dette bidrar til å holde livmorkroppen bøyd normalt fremover.

På baksiden av det brede livmorbåndet ligger de to eggstokkene. Livmorens leie i bekkenet er dessuten stabilisert ved hjelp av bindevev (parametriet) mellom livmorhalsen og bekkenveggene, både bakover, fremover og til sidene (ligamentum cardinale). Livmoren understøttes dessuten av bekkenbunnens muskulatur. Dersom bindevevet og bekkenmuskulaturen blir for slappe (for eksempel som følge av mange fødsler, eller ved genetisk bindevevssvakhet), kan livmoren sige ned gjennom skjeden, se livmorfremfall.

Livmoren er utvendig kledd med bukhinne (peritoneum). Selve livmorveggen (myometrium) er normalt opptil ett par centimeter tykk, oppbygd av glatt muskulatur med forskjellig fiberretning. Livmorhulen (cavitas uteri) er bred og flat slik at bakre og fremre vegg nesten ligger an mot hverandre. De øverste hjørnene av livmoren fortsetter ut gjennom egglederne. Nederst innsnevres hulrommet til en trang, rund kanal gjennom livmorhalsen (canalis cervicalis), og munner ut midt på portio. Åpningen kalles ytre mormunn (ostium uteri). Hos kvinner som ikke har født barn (nullipara), er denne åpningen vanligvis liten og rund, mens den hos kvinner som har født én (unipara) eller flere ganger (multipara) er og forblir tverrspaltet. På grunn av sin tilgjengelighet blir dette området anvendt til celleprøver for tidlig diagnose av visse typer livmorkreft.

Da mormunnen representerer en åpen kanal mellom kroppshulen og omgivelsene, er cervikalkanalen vanligvis lukket med en slimpropp. Konsistensen til denne slimproppen varierer med menstruasjonssyklusen, idet den har minst viskositet i tiden rundt eggløsning, noe som gjør den lettere gjennomtrengelig for sædceller for befruktning.

Livmorhulen er innvendig kledd med slimhinne (endometrium), som i løpet av hver menstruasjonsperiode gjennomgår en rekke hormonelt styrte forandringer. Mens slimhinnen etter en menstruasjon bare er om lag én millimeter tykk, kan den like før neste menstruasjon ha oppnådd en tykkelse på syv til åtte millimeter.

Avvikende former

En sjelden gang kan livmoren ha avvikende former, grunnet embryonale utviklingsanomalier. Den kan for eksempel være dobbel (uterus duplex), være forsynt med et innvendig septum (uterus septus duplex), eller bare ha ensidig forbindelse med egglederen (uterus unicornis).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg