Membrantransport er transport av molekyler og ioner over cellers membraner. Membrantransporten er enten aktiv (energikrevende) eller passiv (ikke-energikrevende). Ulike proteiner deltar i transporten, dels ved å danne kanaler, dels som bæremolekyler.

Faktaboks

Etymologi
av latin membrana, ‘hinne’

Transporten foregår både over membranene som omgir cellens organeller, og over yttermembranen. Over organellemembranene transporteres spesielt proteiner og kalsiumioner (Ca2+) og protoner (H+). Over yttermembranen transporteres ioner og ulike stoffer som cellen trenger, for eksempel glukose og aminosyrer, samt ioner.

Ionetransporten er dels ledd i cellens pH- og volumregulering, dels bidrar den til skjevfordeling av ioner som ledd i opprettholdelsen av membranpotensial. Det er anslått at transportsystemet som skjevfordeler natrium- (Na+) og kaliumioner (K+), alene krever omtrent 1/3 av kroppens energiforbruk i hvile.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg