Menstruasjon er en månedlig blødning fra livmoren hos kvinner i fruktbar alder. Gjennom mensen kvitter livmoren seg med det øverste laget av livmorslimhinnen (endometriet). Blodet kommer ut gjennom skjeden.
Faktaboks
- Etymologi
- av latin menstruum, 'noe som skjer månedlig'
- Også kjent som
-
menses, mens, menstruasjon
Kvinner i fruktbar alder har menstruasjon omtrent hver fjerde uke og den varer som regel i fire til fem dager. Mange har spenninger i dagene før menstruasjon, såkalte premenstruelle spenninger (PMS). Det er også mange som har smerter i forbindelse med menstruasjon.
Menstruasjonssyklusen styres av hormoner. Livmorslimhinnen bygges opp for å kunne ta imot et befruktet egg. Dersom egget ikke blir befruktet med en sædcelle, kvitter kroppen seg med egget og livmorslimhinnen gjennom menstruasjonsblødningen. Blodtapet er sterkest de første dagene. Gjennomsnittlig er blødningen rundt 40 milliliter. Det regnes som normalt med blødninger opptil 80 milliliter blod per menstruasjon. Et blodtap større enn dette kalles menoragi.
Den første menstruasjonen kalles menarke og kommer som regel i elleve- til fjortenårsalderen. Halvparten av alle jenter har fått menarke innen de er 13,5 år. Menarke markerer til en viss grad begynnelsen av den fruktbare perioden, det vil si at jenta fra nå av kan bli gravid. De første menstruasjonsblødningene hos tenåringene er vanligvis uregelmessige og ikke et uttrykk for normal eggløsning.
Menstruasjonene opphører normalt i 50-årsalderen. Den siste menstruasjonen kalles menopausen. Gjennomsnittsalderen for menopause er 52 år, med store individuelle variasjoner.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.