Mykose, soppinfeksjon. Mykoser inndeles gjerne i overflatiske og invasive mykoser. Noen mykoser skyldes sopparter som kan være en del av normalfloraen på slimhinner og hud, det gjelder særlig candidainfeksjoner. Andre mykoser er eksogene infeksjoner.

Overflatiske mykoser er lokalisert til hud, negler og slimhinner. De viktigste overflatiske mykoser i hud og negler er dermatofytosene eller tinea.

Candida gir også infeksjoner i hud og negler, så vel som i slimhinner. Pityriasis versicolor er en sopp som nokså hyppig gir hudutslett.

Invasive mykoser er infeksjoner som rammer indre organer som nyrer, lever, milt, lunger og hjernehinner, ofte etter spredning via blodbanen. Invasive mykoser forekommer i Norge stort sett hos pasienter med alvorlig nedsatt infeksjonsforsvar. Candida er den hyppigste årsaken til invasive mykoser, og er således årsaken til både overflatiske og invasive mykoser.

Andre invasive soppinfeksjoner som forekommer i Norge, er kryptokokkose og aspergillose. Forekomsten av andre invasive mykoser er i stor grad geografisk betinget, og i mange land, f.eks. USA, er mykoser et langt større helseproblem enn i Norge. Vi har de senere år sett enkelte eksempler på at nordmenn er blitt smittet med alvorlige soppinfeksjoner i utlandet, og at enkelte aids-pasienter har hatt invasive histoplasmoseinfeksjoner som de har ervervet i Asia og Afrika.

Overflatiske mykoser behandles vanligvis med lokalt virkende medisiner (krem, salve, liniment), men alvorlige former må behandles systemisk med tabletter. Invasive mykoser må oftest behandles med soppmidler som gis intravenøst. Behandlingsresultatene er stundom dårlige, fordi pasientene i utgangspunktet ofte har alvorlig nedsatt infeksjonsforsvar.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.