Soppsykdommer er en stor og uensartet gruppe sykdommer hos mennesker og dyr, forårsaket av ulike arter sopp. Soppinfeksjoner, mykoser, spenner vidt i symptomer og alvorlighetsgrad, fra banale og lette tilstander som fotsopp til livstruende systemiske infeksjoner. Tallmessig dominerer overflatiske soppinfeksjoner i hud eller slimhinner.

Sopp kan også forårsake sykdom på grunn av allergi, for eksempel muggsoppallergi, eller ved soppforgiftning.

Overflatiske soppinfeksjoner

Overflatiske soppinfeksjoner forårsakes oftest av dermatofytter og gjærsopper. Dermatofytter kan infisere keratin som finnes i overhuden, negler og hår. Vanlige kliniske infeksjoner er fotsopp (tinea pedis), neglesopp (tinea unguium) og ringorm (tinea). Gjærsoppen Malassezia finnes i normalfloraen hos voksne, men kan under spesielle forhold gi overvekst og forårsake utslett (se pityriasis versicolor). Candida albicans er den viktigste gjærsoppen. Denne er ofte en del av den normale floraen, men kan komme i overvekst og forårsake infeksjoner i både hud og slimhinner (candidiasis).

Systemiske soppinfeksjoner

Systemiske soppinfeksjoner er alvorlige lidelser, som angriper indre organer. De oppstår nesten bare hos personer med svekket immunapparat. I Norge ser vi systemiske soppinfeksjoner som oftest skyldes candidaarter, men Cryptokokose, Aspergillose og Mukormykose forekommer også. En sjelden gang ser vi også infeksjoner som skyldes importerte sopparter. I mange andre land er systemiske soppinfeksjoner langt vanligere hos oss. Eksempler på slike infeksjoner er histoplasmose, blastomykose og penicilliose.

Allergi, forgiftning

I tillegg til infeksjoner, kan sopp forårsake sykdommer ved forgiftninger (se soppforgiftning) og ved allergier, særlig muggsoppallergier (se allergisk alveolitt).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg