Mytilotoksin, giftstoffer som i Norge har forårsaket matforgiftninger ved inntak av blåskjell (Mytilus edulis). Mytilotoksin (saxitoksin) har vist seg å være to giftstoffer, ett som angriper magen og gir diaré, og et nevrotoksin som angriper nervesystemet. Giftene produseres av dinoflagellater, bl.a. av slekten Gonyaulax. Det er derfor bare blåskjell som er tatt i områder der det er rik vekst av disse flagellatene, som er giftige. Forgiftninger har oftest funnet sted om våren og på forsommeren, og med skjell som har vært tatt i forurensede områder. Mytilotoksinet har en forholdsvis enkel kjemisk struktur og tåler koking. Mattilsynet foretar systematiske laboratorieprøver for å sjekke innholdet av mytilotoksin i blåskjell langs kysten. Se også blåskjellforgiftning.

Foreslå endring

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.