Naturalistisk, i samsvar med naturen, som skjer naturlig uten at man griper inn. Begrepet brukes i medisinen vanligvis i forbindelse med forskning, spesielt forløpsstudier.

Begrepet naturalistiske studier studier brukes i ulike betydninger. Dels brukes begrepet når man følger forløpet av en sykdom uten spesielle intervensjoner. (Naturalistisk design betegner en undersøkelse lagt opp som en naturalistisk studie). Men begrepet brukes også om systematisk undersøkelse av forløp og sluttresultat ved behandling av vanlige (uselekterte) pasienter med et bestemt legemiddel.

Naturalistiske studier er blitt mer vanlige og akseptert som et verdifullt tillegg til kontrollerte undersøkelser (RCT). RCT har som regel klare begrensninger for hvilke sykdoms- eller andre kjennetegn (for eksempel alder) en pasient skal ha – eller ikke ha – for å være med i en undersøkelsen (inklusjons- og eksklusjonskriterier). Det gjør at det kan være vanskelig å generalisere til vanlig legepraksis hvor man som oftest ikke setter krav om bestemte sykdomskjenntegn eller andre betingelser ut over at pasienten er syk og trenger behandling (klinisk indikasjon).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.