Neglekt er redusert oppmerksomhet mot egen kropp eller rommet på den ene siden, vanligvis venstre. Dette er et kognitivt utfall (se kognitive funksjoner) som kan oppstå etter hjerneskade, og fenomenet kan opptre som henholdsvis kroppsneglekt (redusert oppmerksomhet for den ene siden av egen kropp) og visuell neglekt (redusert oppmerksomhet i synsfeltet på den ene siden). Ofte forekommer begge typer samtidig, og grader av neglekt er svært vanlig ved skader i høyre hjernehalvdel.

Personer med visuell neglekt finner ofte ikke begynnelsen av linjene når de skal lese, eller gjenstander som er plassert til venstre i synsfeltet. De som har kroppsneglekt vil ofte kle seg ufullstendig på den venstre siden av kroppen, og de kan komme til å barbere bare halve ansiktet. De kan ha betydelig fare for å pådra seg skader, for eksempel fordi de ikke er oppmerksom mot den venstre siden av kroppen og kan komme til å slå borti gjenstander på venstre side av kroppen, eller kollidere med dørkarmen når de passerer en døråpning.

Neglekt forekommer i alle grader, fra ganske lett halvsidig uoppmerksomhet som bare avsløres ved krevende nevropsykologiske tester, til total neglisjering av den syke kroppshalvdelen. Neglekt bør avgrenses fra halvsidig blindhet (homonym hemianopsi) og halvsidig redusert berøringssans, selv om begge deler kan forekomme samtidig. Ved isolert neglekt har personen normalt synsfelt og normal berøringssans når disse sansene testes på ordinær måte med ett stimulus om gangen. Når personen eksponeres for flere stimuli samtidig, er han tilbøyelig til systematisk å overse dem som kommer inn i synsfeltet fra venstre side.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg