Nevromuskulær elektrisk stimulering er elektrisk stimulering av muskulatur for å behandle redusert styrke i muskler (muskelatrofi) etter skade eller i forbindelse med sykdom i muskelskjelettapparatet. Strømimpulser tilføres huden ved hjelp av elektroder.

Faktaboks

Også kjent som
NMES

I en del tilfeller er det vanskelig å øke muskelstyrken, og da vil NMES kunne bidra til styrkeøkning før man er i stand til å aktivere muskulaturen nok voluntært (frivillig; utført av pasienten selv uten ytre stimulans). Målet er å tilføre tilstrekkelig nivå av elektrisk stimulering for å fremme styrkeøkning.

Intensitetsnivåer under halvparten av maksimal voluntær muskelsammentrekning har begrenset mulighet til å bidra til styrkeøkning utover det voluntære muskelsammentrekninger er i stand til. Derfor brukes høy intensitet av NMES for å øke muskelstyrken i rehabilitering av muskulatur etter skader. Det er gjort mye forskning som viser at NMES har effekt dersom man benytter det på riktig måte og for tilstander som man vet at det har virkning på. Mest forskning er gjennomført på aktivering og styrkeøkning av den fremre lårmuskelen (musculus quadriceps femoris) etter kneskader.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Baard Hansen

Hei, det står NMES og NEMS. Hva er riktig?

Mvh Baard

svarte Guro Djupvik

Hei!
Det ser ut til å være NMES, en forkortelse for begrepet.
Jeg har rettet opp teksten.

Vennlig hilsen Guro i redaksjonen

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg