fysioterapi

Fysioterapi er klinisk og forebyggende behandling som inngår i rehabilitering og habilitering. Behandlingen brukes særlig ved muskel- og leddsykdommer, i fasen etter kirurgiske inngrep, i rehabiliteringen etter akutte og kroniske skader, samt som ledd i mer generell opptrening og i forebyggende arbeid.

Faktaboks

etymologi:
av gresk fysis, ‘natur’, og therapeia, ‘behandling’

Behandlingsformer

Den viktigste behandlingsformen er trening dosert ut ifra hva som er det skadde vevets optimale stimulering, og ut ifra vevets tilstand (grad av sykdom eller skade, styrke med mer). Treningen omfatter aktive og passive øvelser og tiltak. I tillegg til treningen benyttes ulike former for elektroterapi, varme- og kuldebehandling for å påvirke vevet. Det kan også benyttes avspenningsteknikker, dersom avspenning er målet med behandlingen.

Opplæring og informasjon er en viktig del av behandlingen for å lære pasienten til å videreføre øvelser/trening, mestre og gi innsikt i funksjonsproblemer. Regelmessige kontroller hos fysioterapeut kan være viktig for å kunne kontrollere treningsprogram og vurdere om funksjonen bedres.

Lovregulering

I kommunehelsetjenesten er fysioterapi en lovpålagt tjeneste (se kommunehelsetjenesteloven). Fysioterapi utøves av fagpersoner med offentlig godkjenning/autorisasjon. Fysioterapeuter har rett til å undersøke og behandle uten henvising fra lege og annet helsepersonell. Dersom pasienten skal ha hel eller delvis rett refusjon fra trygden, må pasienten oppsøke en fysioterapeut med kommunal driftsavtale.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg