Fysioterapi er klinisk og forebyggende behandling som inngår i rehabilitering og habilitering. Behandlingen er basert på kunnskap om kropp, bevegelse og funksjon og aktuelle tiltak velges ut fra en klinisk undersøkelse. Sentralt i undersøkelsen er pasientens sykehistorie, bevegelsesanalyse, samt kartlegging av pasientens problem og funksjonsnivå. Sammen med pasienten settes det mål for behandlingen. Fysioterapi brukes særlig ved muskel- og leddsykdommer (men også ved nevrologiske og revmatiske sykdommer), i opptrening etter kirurgiske inngrep, i rehabiliteringen etter akutte og kroniske skader og sykdommer, samt som en del av en mer generell opptrening og i forebyggende arbeid.

Faktaboks

Etymologi
av gresk fysis, ‘natur’, og therapeia, ‘behandling’

Behandlingsformer

Den viktigste behandlingsformen er aktivitet og øvelser dosert ut ifra pasientens funksjonsnivå, hva som er det skadde vevets optimale stimulering, og ut ifra vevets tilstand (grad av sykdom eller skade, styrke med mer). Behandlingen omfatter både aktive og passive øvelser og tiltak, og pasientens deltakelse er sentralt.

I tillegg til treningen kan det benyttes ulike former for elektroterapi, varme- og kuldebehandling for å påvirke vevet. Effekten av disse tiltakene er imidlertid dårligere dokumentert og de benyttes i mindre grad enn tidligere. Øvelsene som pasientene får kan ha forskjellig fokus, så som å bedre styrke, utholdenhet, balanse, bevegelighet og avspenning. Fokuset avhenger av hva som er målet med behandlingen.

Opplæring og informasjon er en viktig del av behandlingen for å lære pasienten å gjennomføre øvelsene riktig, forstå viktigheten av å gjennomføre og mestre disse, samt til å gi innsikt i og vedlikeholde og/eller bedre funksjonsproblemer. Regelmessige kontroller hos fysioterapeut kan være viktig for å justere treningsprogram, motivere til gjennomføring og vurdere om funksjonen bedres.

Behandlingen kan foregå individuelt eller i gruppe.

Lovregulering

I kommunehelsetjenesten er fysioterapi en lovpålagt tjeneste (se kommunehelsetjenesteloven). Fysioterapi utøves av fagpersoner med offentlig godkjenning/autorisasjon. Fysioterapeuter er pålagt dokumentasjonsplikt, og må føre pasientjournaler (helsepersonelloven §39). Fysioterapeuter har rett til å undersøke og behandle pasienter uten at det foreligger henvising fra lege eller annet helsepersonell. Dersom pasienten skal ha hel eller delvis rett refusjon fra HELFO, må pasienten oppsøke en fysioterapeut med kommunal driftsavtale.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg