Alzheimers sykdom
Ved Alzheimers sykdom ses atrofi (svinn) av hjernevev. Her ses en frisk hjernehalvdel (til venstre) og en hjernehalvdel med langtkommen Alzheimers sykdom og svinn av hjernevev (til høyre). Alzheimers sykdom er den vanligste årsaken til demens.
Av .
Lisens: CC BY NC 2.0

Atrofi er reduksjon (svinn) av celler eller et organ ved tap av substans eller volum. Atrofi er en reversibel justeringsprosess.

Faktaboks

Uttale
atrofˈi
Etymologi
av gresk nektende a, og trofe, ‘næring’

Atrofi kan være naturlig (fysiologisk), som for eksempel reduksjonen av slimhinnen i livmoren og opphør av menstruasjonsblødning som følge av nedsatt mengde hormoner fra eggstokkene etter overgangsalder (klimakteriet).

Atrofi kan også skyldes sykdom eller skade (patologisk). Vanlige årsaker til patologisk atrofi er manglende bruk, nedsatt blodtilførsel eller ernæringssvikt. For eksempel vil muskelceller atrofiere, og muskelkraften nedsettes etter et langt sengeleie eller gipsing av et benbrudd (inaktivitetsatrofi). Ved normal aktivitet vil funksjon og størrelse gjenopprettes.

Den motsatte prosessen til atrofi kalles hypertrofi, det vil si økt størrelse av celler eller et organ. Med begrepet atrofi er det underforstått at cellene, vevet eller organet tidligere har vært større. Dersom organet alltid har vært for lite (anlagt for lite), snakker en om hypoplasi.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg