Norovirus er en gruppe virus som omfatter Norwalk-virus, calicivirus, astrovirus og andre virus som kan gi mageinfeksjoner (gastroenteritt). Denne gruppen små virus kan forårsake oppkast og diaré i epidemiske utbrudd hos større barn og voksne.

Infeksjon med slike virus fører blant annet til slimhinneforandringer i midtre del av tynntarmen. Norovirus smitter ved fekal-oral rute, som vil si at virus fra avføring kommer i kontakt med mat og drikke. Undersøkelser tyder på at norovirus først og fremst smitter større barn og voksne, mens de som smittes med rotavirus og adenovirus vanligvis er små barn.

Viruspartiklene er runde, 27–32 nm i diameter, har ingen membran og er uten regelmessig indre struktur. De lar seg ikke dyrke i cellekultur. Det finnes ingen spesifikk behandling eller vaksine mot infeksjoner som skyldes norovirus.

Navn på det opprinnelige Norwalk-viruset er gitt etter byen Norwalk i Ohio, USA, hvor viruset første gang ble påvist i avføring i forbindelse med et diaréutbrudd 1969.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg