Gastroenteritt, mage-tarmkatarr, mage-tarm infeksjon, akutt betennelsestilstand i fordøyelseskanalen.

Tilstanden skyldes vanligvis at man har fått i seg enten mat som inneholder bakterietoksiner, eller mat og vann som inneholder virus eller bakterier som gir infeksjon i slimhinnene i tarmkanalen. Dette siste forekommer ofte ved reiser i fremmede land med uvant kosthold, og betegnes ofte som turistdiare. Når det gjelder virus for eksempel norovirus, kan smitte også skje som luftsmitte fra person til person.

Ved inntak av mat, som inneholder toksiner (det vil si matforgiftning) dominerer symptomer fra øvre del av mage-tarmkanalen, det vil si kvalme og oppkast. Tilstanden går som regel over etter en til to dager. Ved infeksjon, spesielt i tarmen, vil de viktigste symptomer være krampeartede smerter i magen, feber og diaré.  Forløpet vil vanligvis være mer langtrukkent, og i en del tilfeller vil sykdomsbildet være alvorlig.

Behandlingen rettes først og fremst mot å erstatte det væske- og salttapet som oppkast og diaré medfører. Dette er spesielt viktig hos gamle og småbarn som har mindre reserver og dårligere kontrollmekanismer enn friske voksne mennesker. Antibiotika er aktuelt i en del enteritt-tilfeller, avhengig av agens og alvorligheten i sykdomsbildet.

Når det gjelder den vanligste smittemåten, så må man prøve å unngå infiserte matvarer og drikke. Er man i et miljø hvor det et for eksempel er epidemi med norovirus, må man følge regler for å hindre luftsmitte.

Man har gode vaksiner mot kolera og rotavirus, men vi har ingen vaksiner mot de mange andre mikroorganismer som kan forårsake mage-tarminfeksjoner.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.