Gastroenteritt er en akutt betennelsestilstand i fordøyelseskanalen.

Tilstanden skyldes vanligvis at man har fått i seg enten mat som inneholder giftstoffer (toksiner) fra bakterier, eller mat og vann som inneholder virus eller bakterier som gir infeksjon i slimhinnene i tarmkanalen. Dette siste forekommer ofte ved reiser i fremmede land med uvant kosthold, og betegnes ofte som turistdiaré.

Når det gjelder virus, for eksempel norovirus, kan smitte også skje som luftsmitte fra person til person.

Ved inntak av mat som inneholder toksiner (det vil si matforgiftning), dominerer symptomer fra øvre del av mage-tarmkanalen, så som kvalme og oppkast. Tilstanden går som regel over etter én til to dager.

Ved infeksjon, spesielt i tarmen, vil de viktigste symptomene være krampeartede smerter i magen, feber og diaré. Forløpet vil vanligvis være mer langtrukkent, og i en del tilfeller vil sykdomsbildet være alvorlig.

Behandlingen rettes først og fremst mot å erstatte det væske- og salttapet som oppkast og diaré medfører. Dette er spesielt viktig hos eldre og småbarn som har mindre reserver og dårligere kontrollmekanismer enn friske voksne mennesker.

Antibiotika er aktuelt i en del enteritt-tilfeller, avhengig av agens og alvorligheten i sykdomsbildet.

Når det gjelder den vanligste smittemåten, må man forsøke å unngå infiserte matvarer og drikke. Er man i et miljø hvor det for eksempel er epidemi med norovirus, må man følge regler for å hindre luftsmitte.

Det finnes gode vaksiner mot kolera og rotavirus, men ingen vaksiner mot de mange andre mikroorganismene som kan forårsake mage-tarminfeksjoner.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.