Ortopediingeniør er en person som har utdannelse i å ta mål til og tilpasse ortopediske hjelpemidler til mennesker som har en sykdom eller skade i muskel/skjelettsystemet. Proteser erstatter en tapt legemsdel i bevegelsesorganene, mens en ortose erstatter eller gjenoppretter en tapt funksjon i en bevart legemsdel.

Faktaboks

Også kjent som

bandasjist (tidligere betegnelse)

Ortopediingeniøren har selvstendig brukeransvar (pasientansvar) og arbeider tett med ortopediteknikeren som fremstiller hjelpemidlene.

For å få offentlig godkjenning som ortopediingeniør kreves det treårig utdannelse og deretter to års godkjent praksis. I Norge tilbys utdanningen ved OsloMet –storbyuniversitet (tidligere Høyskolen i Oslo og Akershus). Arbeidet er klinisk rettet. Ortopediingeniøren deltar i rehabiliteringen av pasienten i samarbeid med blant annet lege, fysioterapeut og ergoterapeut.

Tidligere ble håndverkere som laget og tilpasset ortopediske bandasjer og andre ortopediske hjelpemidler kalt bandasjist.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg