Ortopedi er en del av kirurgien som beskjeftiger seg med forebygging, diagnosering og behandling av skader, deformiteter og sykdommer i bevegelsesapparatet.

Faktaboks

Uttale
ortopedˈi
Etymologi
Fra gresk "orthos", rett/korrekt og "paidion", barn.
Også kjent som

ortopedisk kirurgi

Ordet «ortopedi» ble lansert av den franske legen Nicholas Andry de Bois-Regard i 1741. Opprinnelig var betydningen begrenset til konservativ (ikke-operativ) behandling av skjevheter hos barn (skoliose, klumpfot, og så videre), men i dag dekker begrepet operativ og konservativ behandlingen av medfødte og ervervede tilstander i bevegelsesapparatet hos både barn og voksne (inkludert akutte bruddskader). Ortopedi er i dag en av de største medisinske spesialitetene, med store avdelinger på alle sykehus.

En lege som er spesialist i ortopedisk kirurgi kalles en ortoped.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Pål Berg-Hansen

Utdrag fra teksten: «….konservativ behandlingen av medfødte og ervervede tilstander i bevegelsesapparatet hos både barn og unge….»

Ortopeden behandler pasienter i alle aldre.

Foreslår derfor å endre til « konservativ behandlingen av medfødte og ervervede tilstander i bevegelsesapparatet hos både barn og voksne…»
Mvh Pål Berg-Hansen

skrev Per-Henrik Randsborg

Takk for kommentar, jeg er helt enig, og har rettet artikkelen slik at det fremkommer at dagens ortopedi omfatter behandling av både barn og voksne.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg