Overføring, de holdninger en pasient (klient) utvikler i forhold til en behandler (terapeut), som stammer fra uløste konflikter og defekter fra fortiden og som ofte er urealistiske og urimelige. Jo psykisk sett sunnere en person er, desto mindre er misforholdet mellom overføring og de faktiske kjennetegn og kvaliteter ved behandleren. Overføring er i seg selv et normalt fenomen, og vil alltid oppstå i forhold mellom mennesker.

Overføringsbegrepet er sentralt innenfor en psykodynamisk forståelsesmodell. I et nært, intensivt terapeutisk forhold, individuelt eller i gruppe, vil pasienten vise sine intrapsykiske konflikter og/eller utviklingsdefekter (objektforhold) i forholdet til behandleren. Hyppig behandlingskontakt og nøytral holdning hos behandleren fremmer utviklingen av overføring. Overføringsbegrepet er nyttig for at man skal kunne forstå en del av de problemer som kan oppstå i et samarbeid mellom behandler og pasienter.

Positiv overføring viser seg ved at pasienten har positive og varme følelser og holdninger overfor behandleren som er urealistiske i forhold til situasjonen. Positiv overføring fremmer interesse for behandlingen, men kan være vanskelig å skille fra samarbeidsallianse. Ved negativ overføring opplever pasienten behandleren med mistro eller fiendtlighet, og kan fremme urimelig kritikk og nedvurdering av legen og hans arbeid. Motoverføring betegner alle de følelser og væremåter som pasientens væremåte vekker hos behandleren.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.