Overføring er de holdninger en pasient (klient) utvikler i forhold til en behandler (terapeut), som stammer fra uløste konflikter og defekter fra fortiden og som ofte er urealistiske og urimelige. Jo psykisk sett sunnere en person er, desto mindre er misforholdet mellom overføring og de faktiske kjennetegn og kvaliteter ved behandleren. Overføring er i seg selv et normalt fenomen, og vil alltid oppstå i forhold mellom mennesker.

Faktaboks

Også kjent som

transference, tysk Übertragung

Overføringsbegrepet er sentralt innenfor en psykodynamisk forståelsesmodell. I et nært, intensivt terapeutisk forhold, individuelt eller i gruppe, vil pasienten vise sine intrapsykiske konflikter og/eller utviklingsdefekter (objektforhold) i forholdet til behandleren. Hyppig behandlingskontakt og nøytral holdning hos behandleren fremmer utviklingen av overføring. Overføringsbegrepet er nyttig for at man skal kunne forstå en del av de problemer som kan oppstå i et samarbeid mellom behandler og pasienter.

Positiv overføring

Positiv overføring viser seg ved at pasienten har positive og varme følelser og holdninger overfor behandleren som er urealistiske i forhold til situasjonen. Positiv overføring fremmer interesse for behandlingen, men kan være vanskelig å skille fra samarbeidsallianse. Ved negativ overføring opplever pasienten behandleren med mistro eller fiendtlighet, og kan fremme urimelig kritikk og nedvurdering av legen og hans arbeid.

Motoverføring betegner alle de følelser og væremåter som pasientens væremåte vekker hos behandleren.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg