Palmaraponeurosen er en trekantet seneplate som strekker seg mellom fleksorretinaklet og håndflaten, hvr den dekker de underliggende seneskjedene til fingrenes bøyemuskler. Aponevrosen danner en distal fortsettelse av den lange håndflatebøyemuskelen (musculus palmaris longus), men er til stede selv om denne muskelen skulle mangle.

Faktaboks

Uttale

palm'ar

Etymologi

av latin: palma manus, 'håndflaten'

Også kjent som

'gåsefoten i hånden', aponeurosis palmaris

Distalt er aponevrosen dels forbundet ved bindevev til bøyesiden av 2.–5. fingers grunnfalanger og mellomhåndsknokler, dels til hudens bøyefolder i grunnleddene. Seneplaten har både langs- og tverrgående fiberdrag, og sender tallrike fibre (retinacula cutis) til huden i håndflaten. Denne er derved fast forbundet med palmaraponeurosen, og kan ikke løftes opp i folder, slik som andre steder på kroppen.

Langs aponeurosens lillefingerside utgår det gjerne en liten tverrstilt muskel, musculus palmaris brevis, som i større og mindre grad omslutter lillefingerballens muskler (hypothenar).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg