Senehinne
Senehinne
Av /Gyldendal Akademisk.

Sene er en struktur av fast, kollagenrikt bindevev som danner overgangen mellom en muskel og skjelettet. Det er gjennom senen at muskelkraften overføres til knokkelen.

Faktaboks

Også kjent som
tendo

Senene er festet til knokkelen ved at de vokser sammen med beinhinnen (periost), men kan også være forbundet med hud eller bindevevskapsler. De fleste sener er som strenger, men det finnes også flate sener (aponevroser) til flate muskler, for eksempel rygg- og bukmuskulaturen.

Senene er som regel tynnere enn muskelen de tilhører, men de er svært strekkfaste. De tåler rundt 5 kg/mm². Strekkfastheten skyldes deres høye innhold av kollagenfibre (type I), som er en fortsettelse av muskulaturens eget bindevev.

Der hvor belastningen på senen(e) er særlig stor, så som senene til de lange fleksormusklene til fingrene og tærne, eller i hånd- og ankelleddene, er senen omgitt av en seneskjede (vagina tendinis).

Skade

Senevevet inneholder få celler. Hvis en sene belastes for sterkt og brister (seneruptur), er det vanskelig å få igjen full funksjon, selv med kirurgisk behandling. Kronisk overbelastning kan ofte føre til seneskjedebetennelse (tendinitt/tendovaginitt).

Opphav

I fosterlivet utvikler senene seg fra mesenkymale celler, på samme måte som muskulaturen og bindevevet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg