palmeolje

Palmeolje, palmefett, er fett som utvinnes ved koking og pressing av fruktkjøttet fra den afrikanske oljepalme, Elaeis guineensis. I noen grad blir også den amerikanske oljepalme (Elaeis melanococca) brukt. Frukten inneholder 20–35 % fett.

Faktaboks

Også kjent som

palmefett

Palmefett er vanligvis gulfarget og inneholder en del frie fettsyrer, men består hovedsakelig av palmitin- og oljesyreglyserider. Nærmere 50 % av fettet består av den mettede fettsyren palmitinsyre. Råvaren blir oftest raffinert og bleket slik at fire fettsyrer og de gulfargede karotenene fjernes, og har et smeltepunkt på ca. 27 °C. Anvendes som spisefett i store deler av verden, og inngår også i margarin. Palmeolje brukes også i såpe- og lysfabrikasjon.

Palmeolje må ikke forveksles med palmekjerneolje, som utvinnes fra frøkjernene til oljepalme. Palmekjerneolje består av over 80 % mettet fett, hvorav over halparten er myristinsyre.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg