Palmeolje, palmefett, fett som utvinnes ved koking og pressing av fruktkjøttet fra den afrikanske oljepalme, Elaeis guineensis. I noen grad blir også den amerikanske oljepalme (Elaeis melanococca) brukt. Frukten inneholder 20–35 % fett. Palmefett er vanligvis gulfarget og inneholder en del frie fettsyrer, men består hovedsakelig av palmitin- og oljesyreglyserider. Nærmere 50 % av fettet består av den mettede fettsyren palmitinsyre. Råvaren blir oftest raffinert og bleket slik at fire fettsyrer og de gulfargede karotenene fjernes, og har et smeltepunkt på ca. 27 °C. Anvendes som spisefett i store deler av verden, og inngår også i margarin. Palmeolje brukes også i såpe- og lysfabrikasjon. Palmeolje må ikke forveksles med palmekjerneolje, som utvinnes fra frøkjernene til oljepalme. Palmekjerneolje består av over 80 % mettet fett, hvorav over halparten er myristinsyre.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.