Palmeolje, eller palmefett, er fett som utvinnes ved koking og pressing av fruktkjøttet fra den afrikanske oljepalmen, Elaeis guineensis. I noen grad blir også den amerikanske oljepalmen (Elaeis melanococca) brukt. Frukten inneholder 20–35 prosent fett.

Faktaboks

Også kjent som

palmefett

Palmefett er vanligvis gulfarget og inneholder en del frie fettsyrer, men består hovedsakelig av palmitin- og oljesyreglyserider. Nærmere halvparten av fettet består av den mettede fettsyren palmitinsyre. Råvaren blir oftest raffinert og bleket slik at fire fettsyrer og de gulfargede karotenene fjernes, og har et smeltepunkt på rundt 27 °C. Palmefett kan brukes som spisefett i store deler av verden, og inngår også i margarin. Palmeolje brukes også i produksjon av såpe og lys.

Palmeolje må ikke forveksles med palmekjerneolje, som utvinnes fra frøkjernene til oljepalme. Palmekjerneolje består av over 80 prosent mettet fett, hvorav over halvparten er myristinsyre.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg