mettet fett

Fettsyrer kan være mettet eller umettet. Mettet fett har bare enkeltbindinger mellom karbonatomene. Umettet fett kan ha én eller flere dobbeltbindinger mellom karbonatomene. I den nederste fettsyren er det en dobbeltbinding. Det gjør at fettsyren får en knekk.
Av .
Lisens: CC BY 4.0

Artikkelstart

Mettet fett er fett i kosten som inneholder fettsyrer som ikke har dobbeltbindinger mellom karbonatomene. Blant fettrike matvarer er det palmefett, kakaofett, kokosfett og smør som har det høyeste innholdet, med mer enn 50 prosent mettet fett. Fett fra drøvtyggere som storfe og småfe inneholder også nærmere 50 prosent mettet fett.

Matvarer laget eller bearbeidet av industrien, for eksempel friterte middagsretter, snacks, kaker og kjeks kan også inneholde betydelige mengder mettet fett.

Mettet fett med 12, 14 og 16 karboner (laurinsyre, myristinsyre og palmitinsyre) gir økning i konsentrasjonen av LDL-kolesterol i blodet, og kan dermed gi økt risiko for hjerte- og karsykdom.

De kortere mettede fettsyrene, som det blant annet finnes endel av i melk, er ikke knyttet til dette helseproblemet. Heller ikke lengre fettsyrer som for eksempel stearinsyre (18 karbonatomer) ser ut til å ha samme negative effekt på kolesterolverdien i blodet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg