Fettsyrer
Fettsyrer kan være mettet eller umettet. Mettet fett har bare enkeltbindinger mellom karbonatomene. Umettet fett kan ha én eller flere dobbeltbindinger mellom karbonatomene. I den nederste fettsyren er det en dobbeltbinding. Det gjør at fettsyren får en knekk.
Av .
Lisens: CC BY 4.0

Mettet fett er fett i maten som inneholder fettsyrer som ikke har dobbeltbindinger mellom karbonatomene. At fettsyren er mettet, betyr at alle karbonatomene har festet til seg to hydrogenatomer. I umettet fett er det dobbeltbindinger mellom minst to karbonatomer. Karbonatomene i umettet fett er derfor ikke mettet med hydrogenatomer. Se også mettede forbindelser.

Blant fettrike matvarer er det palmefett, kakaofett, kokosfett og smør som har det høyeste innholdet, med mer enn 50 prosent mettet fett. Fett fra drøvtyggere som storfe og småfe inneholder også nærmere 50 prosent mettet fett.

Matvarer laget eller bearbeidet av industrien, for eksempel friterte middagsretter, snacks, kaker og kjeks, kan også inneholde betydelige mengder mettet fett.

Mettede fettsyre med 12, 14 og 16 karboner (laurinsyre, myristinsyre og palmitinsyre) gir økning i konsentrasjonen av LDL-kolesterol i blodet, og kan dermed gi økt risiko for hjerte- og karsykdom.

De kortere mettede fettsyrene, som det blant annet finnes en del av i melk, er ikke knyttet til dette helseproblemet. Heller ikke lengre fettsyrer som for eksempel stearinsyre (18 karbonatomer) ser ut til å ha samme negative effekt på kolesterolverdien i blodet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg