Parasuicid er et eldre begrep som har hatt et vekslende meningsinnhold i litteraturen og i dagligtalen. Parasuicid har dels blitt brukt synonymt med selvmordsforsøk og dels blitt brukt for å beskrive selvskadende handlinger hvor hensikten ikke er å dø, for eksempel for å påvirke andre eller døyve indre smerte. Parasuicid har også blitt brukt som et overordnet begrep som både innebefatter selvmordsforsøk og selvskading.

WHO definerte parasuicid slik: «Et forsøk på egenskade som ikke ender med døden. Individet har med vilje utført en ikke vanemessig handling som uten hjelp eller intervensjon fra andre ville skadet ham eller henne, eller med vilje tatt et stoff i mengder utover det som er foreskrevet eller ellers er vanlig anerkjent terapeutisk dose, hvor målet er å oppnå forandringer som han eller hun ønsket å oppnå ved hjelp av de forventede fysiske konsekvenser». Definisjonen var komplisert og begrepet er nå lite brukt. WHO bruker isteden begrepet villet egenskade i ICD-10.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg