parasympatolytika

Parasympatolytika, legemidler som nedsetter eller nøytraliserer virkningen av parasympatiske nerveimpulser ved at de blokkerer eller hemmer virkningen av acetylkolin på transmisjonsstedene i det parasympatiske nervesystem. Denne legemiddelgruppen kalles også antikolinerge midler.

Faktaboks

Uttale
parasympatolˈytika
Etymologi
av parasympato- og gresk lysis, ‘løsning, oppløsning’

Den antikolinerge virkningen av disse midlene omfatter minsket produksjon av svette og spytt og minsket kontraksjon i den glatte muskulatur. Magesaftsekresjonen hemmes, og tonus i tarmen nedsettes. Hjertehastigheten øker. Ved store doser utvides blodkarene, noe som medfører at huden får en rødlig farge. I luftveiene minskes sekretutskillelsen, og bronkiene utvides. Pupillene i øynene utvides under påvirkning av parasympatolytika.

Atropin er det mest karakteristiske stoffet innen denne gruppen. Også andre stoffer som stammer fra belladonna, som skopolamin og hyoscyamin, har parasympatolytisk effekt.

Parasympatolytisk effekt kan være en bivirkning av andre legemidler. Trisykliske antidepressiva, klassiske antipsykotika, reisesykemiddelet difenhydramin og det smertestillende middelet petidin har slike bivirkninger.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg