Parasympatolytika, legemidler som nedsetter eller nøytraliserer virkningen av parasympatiske nerveimpulser ved at de blokkerer eller hemmer virkningen av acetylkolin på transmisjonsstedene i det parasympatiske nervesystem. Denne legemiddelgruppen kalles også antikolinerge midler.

Den antikolinerge virkningen av disse midlene omfatter minsket produksjon av svette og spytt og minsket kontraksjon i den glatte muskulatur. Magesaftsekresjonen hemmes, og tonus i tarmen nedsettes. Hjertehastigheten øker. Ved store doser utvides blodkarene, noe som medfører at huden får en rødlig farge. I luftveiene minskes sekretutskillelsen, og bronkiene utvides. Pupillene i øynene utvides under påvirkning av parasympatolytika.

Atropin er det mest karakteristiske stoffet innen denne gruppen. Også andre stoffer som stammer fra belladonna, som skopolamin og hyoscyamin, har parasympatolytisk effekt.

Parasympatolytisk effekt kan være en bivirkning av andre legemidler. Trisykliske antidepressiva, klassiske antipsykotika, reisesykemiddelet difenhydramin og det smertestillende middelet petidin har slike bivirkninger.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.