Pedofili, seksuell tiltrekning til barn eller voksen persons trang til seksuell omgang med barn. Pedofili er en mental forstyrrelse som man lenge mente hovedsakelig forekom hos menn. I studier fra USA forteller 4 % av unge kvinner og 7 % av unge menn i college- og universitetsmiljøer at de skulle kunne begå seksuelle handlinger med mindreårige/barn, dersom det ikke hadde fantes noen risiko for å bli oppdaget eller straffet. På tross av disse funnene kommer bare en liten andel  av disse individene, flest menn, til faktisk å begå seksuelle overgrep mot barn.

I de fleste kulturer er det moralsk og juridisk forbud mot pedofili. Seksuelle handlinger overfor barn betraktes som alvorlige forbrytelser (se seksuelle overgrep), fordi man mener at barns psykiske utvikling kan bli skadet ved seksuell kontakt med en voksen.

Det har versert ulike teorier om hvorfor noen blir pedofile, fra ubevisst angst for seksuell kontakt med andre voksne til utilstrekkelig grad av mannlig identifikasjon og ereksjonsproblemer, kombinert med en situasjon hvor barn oppleves som mindre truende. En vet ikke sikkert hvorfor noen blir pedofile.  Dersom en pedofil lever ut sine seksuelle fantasier, vil dette krenke og skade et annet menneske og i tillegg medføre problemer og straff for den pedofile selv.

Pedofili er en mental forstyrrelse som bør behandles av psykiater eller psykolog.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

10. februar 2016 skrev Helene Amlie

Hvordan er behandlingen til pedofile? Kan de bli kurert eller er det for at de skal klare å leve med diagnosen og ikke leve ut sine seksuelle fantasier?

12. februar 2016 svarte Elsa Almås

Som ved de fleste seksuelle tenningsmønstre, regner vi ikke med at pedofili kan fjernes, men målsettingen er at man skal lære å forvalte tenningsmønsteret på en slik måte at man ikke forgriper seg på barn.

3. mars 2017 skrev Bjørn Borgund

Er pedofili en legning, som homofili? Hvis ikke, hvorfor kan det ikke fjernes?

Bakgrunnen for spørsmålet er nyhetsoppslagene om beslag av barne-sexdukker. At barn ikke skal misbrukes, at døde ikke skal misbrukes, at dyr ikke skal misbrukes osv, det er ikke diskuterbart. Men skal det være forbudt å være åpen pedofil, uten å misbruke noen? Som konsekvens vil det jo være forbudt for vedkommende å ha sex med seg selv, også helt uten hjelpemidler. Man kan jo ikke lovregulere hva folk skal tenke mens de onanerer.

Spørsmålet åpner for om det kan være hensiktsmessig å gi pedofile hjelpemidler som signaliserer klare grenser: hvis intet faktisk barn har vært involvert i produksjon, er avbildet, er til stede eller på annen måte kan ha vært gjenstand for overgrep, så er det greit.

4. oktober 2017 svarte Gunn Hild Lem

Hei, dette er et spørsmål leksikonet ikke egentlig kan gi noe godt svar på, men takk for innspill.

4. oktober 2017 skrev Bjørn Borgund

Leksikonet bør kunne gi svar på om pedofili er en legning eller om det er en diagnose. Under oppslagsordet "Homofili" så står det ingen ting om "...er en psykiatrisk diagnose som bør behandles av psykiater eller psykolog". Selv om vi altså vet at det er mange som mener at de kan helbrede homofili. Er begge likeverdige legninger, men slik at den ene trenger psykiatrisk behandling for at vedkommende skal fungere i samfunnet, i dag? Eller er det slik at begge er en psykiatrisk lidelse, men at den ene regnes i dag som så harmløs at den ikke trenger behandling? Det er vel personens opplevelse av seg selv som definerer om vedkommende er heterofil, eller uansett hva annet vedkommende måtte oppleve seg som?

5. oktober 2017 svarte Elsa Almås

Her er selve begrepsapparatet et problem. Ordet "legning" peker i retning av en nedarvet egenskap som er knyttet til seksuell identitetog seksuell tenning. Det er ingen som kan si med sikkerhet om pedofili er en legning. Det vi vet, er at alle mennesker kan være pedofile som en del av sin utviklingshistorie, de fleste modnes forbi dette stadiet, mens noen beholder en pedofil egenskap. Denne trenger ikke innebære at en har sex med barn, og eventuell behandling innebærer å utvikle muligheten for å utvide og kanskje modne sitt tenningsmønster, i det minste forvalte det på en slik måte at en ikke involverer barn i det, ettersom det uansett er forbudt å praktisere i forhold til barn. Psykolog og sexolog Thore Langfeldt har lansert et nytt begrep, "pedoseksualitet", som innebærer at en har sex med barn, uten at dette nødvendigvis innebærer at en er pedofil. Mange har sex med barn fordi de har manglende grenser når det gjelder egen seksualitet, slik at en forgriper seg på barn i rustilstander, eller rett og slett fordi barn er tilgjengelige. Når det gjelder overgrep på barn, er det viktig å avklare hva som ligger bak - og innrette behandlingen etter dette.

5. oktober 2017 skrev Bjørn Borgund

Kan noen "med sikkerhet"si at homofili er en legning mens pedofili ikke er det? Mitt poeng er at homofile ikke lenger behøver å føle skam over sin opplevde identitet. Mens pedofile stadig stigmatiseres sterkere. Er det humant å kreve at enkelte skal skamme seg over sin opplevde identitet?
Uakseptable handlinger er like uakseptable uansett hvilken opplevd identitet man har, og har ikke noe med dette å gjøre.

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.