pedofili

Artikkelstart

Pedofili er når voksne føler seg seksuelt tiltrukket av barn.

Faktaboks

Uttale
pedofilˈi
Etymologi
av pedo- og gresk filia, ‘kjærlighet’

Det diskuteres hvorvidt pedofili er en legning eller ikke. Om det anses som en legning, betrakter en det som en iboende egenskap som omfatter tiltrekning til barn, med eller uten seksuell omgang.

En alternativ forståelse baserer seg på at alle går gjennom en pedoseksuell (se beskrivelse under) periode, som en del av den personlige utviklingen. Det vil si at tolvåringer kan være seksuelt tiltrukket av andre tolvåringer tiåringer av tiåringer og så videre. De fleste modnes imidlertid i sin seksualitet, og fortsetter med å tiltrekkes av personer som passer til det alderstrinnet de er på.

En teori er at den vanlige utviklingen blir stoppet, eller forstyrret, slik at personen fortsetter å oppleve barn som attraktive seksualobjekter, uavhengig av egen alder. Dette kan angå bare deler av den erotisk personligheten, slik at en kan ha både voksne og barn som mulige seksualobjekter. Noen få opprettholder eksklusiv tiltrekning til barn, med eller uten seksuell omgang. Noen opplever seg selv som voksne som er tiltrukket av barn, andre opplever at de selv er et barn som tiltrekkes av andre barn.

I de fleste kulturer er det moralsk og juridisk forbud mot pedofili og pedoseksualitet. Seksuelle handlinger overfor barn betraktes som alvorlige forbrytelser (se seksuelle overgrep), fordi barns psykiske og seksuelle utvikling kan bli skadet ved seksuell kontakt med en voksen.

Pedoseksualitet

Det anbefales å skille mellom pedofili og pedoseksualitet. Pedoseksualitet angår voksne som faktisk har seksuell omgang med barn. Dette er ikke nødvendigvis motivert av seksuell tiltrekning, men kan være fordi barn er tilgjengelige for en voksnes tilfeldige seksuelle behov. Den voksne mangler selvkontroll ved nærhet til barn når den selv er seksuelt opphisset og alene med barn. Noen ganger er det slik ar den voksne ikke mestrer seksuell omgang med andre voksne, og føler seg tryggere med å ha sex med barn.

Behandling

Pedofili kan behandles på flere måter. For dem som opplever det som en form for seksuell attraksjon, kan det være nødvendig å i første omgang utvikle en forståelse for at det skader barn å bli gjenstand for en voksens seksuelle behov. En slik tilnærming kan gi en aksept av lysten og ønsket om å ha seksuell omgang med barn, men ikke aksept av den straffbare handlingen. Noen er tilgjengelige for terapi ved at de kan gjennomgå en psykologisk modningsprosess, der de utvikler større trygghet og i økende grad opplever seg selv som voksne som kan rette sine seksuelle behov mot andre voksne på egen alder. Andre har hatt seksuelle opplevelser som må bearbeides slik at de plasseres på riktig sted og tid i personens personlige historie. Behandling krever både psykoterapeutisk og sexologisk kompetanse.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (7)

skrev Helene Amlie

Hvordan er behandlingen til pedofile? Kan de bli kurert eller er det for at de skal klare å leve med diagnosen og ikke leve ut sine seksuelle fantasier?

svarte Elsa Almås

Som ved de fleste seksuelle tenningsmønstre, regner vi ikke med at pedofili kan fjernes, men målsettingen er at man skal lære å forvalte tenningsmønsteret på en slik måte at man ikke forgriper seg på barn.

skrev Bjørn Borgund

Er pedofili en legning, som homofili? Hvis ikke, hvorfor kan det ikke fjernes? Bakgrunnen for spørsmålet er nyhetsoppslagene om beslag av barne-sexdukker. At barn ikke skal misbrukes, at døde ikke skal misbrukes, at dyr ikke skal misbrukes osv, det er ikke diskuterbart. Men skal det være forbudt å være åpen pedofil, uten å misbruke noen? Som konsekvens vil det jo være forbudt for vedkommende å ha sex med seg selv, også helt uten hjelpemidler. Man kan jo ikke lovregulere hva folk skal tenke mens de onanerer. Spørsmålet åpner for om det kan være hensiktsmessig å gi pedofile hjelpemidler som signaliserer klare grenser: hvis intet faktisk barn har vært involvert i produksjon, er avbildet, er til stede eller på annen måte kan ha vært gjenstand for overgrep, så er det greit.

svarte Gunn Hild Lem

Hei, dette er et spørsmål leksikonet ikke egentlig kan gi noe godt svar på, men takk for innspill.

skrev Bjørn Borgund

Leksikonet bør kunne gi svar på om pedofili er en legning eller om det er en diagnose. Under oppslagsordet "Homofili" så står det ingen ting om "...er en psykiatrisk diagnose som bør behandles av psykiater eller psykolog". Selv om vi altså vet at det er mange som mener at de kan helbrede homofili. Er begge likeverdige legninger, men slik at den ene trenger psykiatrisk behandling for at vedkommende skal fungere i samfunnet, i dag? Eller er det slik at begge er en psykiatrisk lidelse, men at den ene regnes i dag som så harmløs at den ikke trenger behandling? Det er vel personens opplevelse av seg selv som definerer om vedkommende er heterofil, eller uansett hva annet vedkommende måtte oppleve seg som?

svarte Elsa Almås

Her er selve begrepsapparatet et problem. Ordet "legning" peker i retning av en nedarvet egenskap som er knyttet til seksuell identitetog seksuell tenning. Det er ingen som kan si med sikkerhet om pedofili er en legning. Det vi vet, er at alle mennesker kan være pedofile som en del av sin utviklingshistorie, de fleste modnes forbi dette stadiet, mens noen beholder en pedofil egenskap. Denne trenger ikke innebære at en har sex med barn, og eventuell behandling innebærer å utvikle muligheten for å utvide og kanskje modne sitt tenningsmønster, i det minste forvalte det på en slik måte at en ikke involverer barn i det, ettersom det uansett er forbudt å praktisere i forhold til barn. Psykolog og sexolog Thore Langfeldt har lansert et nytt begrep, "pedoseksualitet", som innebærer at en har sex med barn, uten at dette nødvendigvis innebærer at en er pedofil. Mange har sex med barn fordi de har manglende grenser når det gjelder egen seksualitet, slik at en forgriper seg på barn i rustilstander, eller rett og slett fordi barn er tilgjengelige. Når det gjelder overgrep på barn, er det viktig å avklare hva som ligger bak - og innrette behandlingen etter dette.

skrev Bjørn Borgund

Kan noen "med sikkerhet"si at homofili er en legning mens pedofili ikke er det? Mitt poeng er at homofile ikke lenger behøver å føle skam over sin opplevde identitet. Mens pedofile stadig stigmatiseres sterkere. Er det humant å kreve at enkelte skal skamme seg over sin opplevde identitet? Uakseptable handlinger er like uakseptable uansett hvilken opplevd identitet man har, og har ikke noe med dette å gjøre.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg