Pedofili er når voksne føler seg seksuelt tiltrukket av barn.

Faktaboks

Uttale
pedofilˈi
Etymologi
av pedo- og gresk filia, ‘kjærlighet’

Det diskuteres hvorvidt pedofili er en legning eller ikke. Om det anses som en legning, betrakter en det som en iboende egenskap som omfatter tiltrekning til barn, med eller uten seksuell omgang.

En alternativ forståelse baserer seg på at alle går gjennom en pedoseksuell (se beskrivelse under) periode, som en del av den personlige utviklingen. Det vil si at tolvåringer kan være seksuelt tiltrukket av andre tolvåringer tiåringer av tiåringer og så videre. De fleste modnes imidlertid i sin seksualitet, og fortsetter med å tiltrekkes av personer som passer til det alderstrinnet de er på.

En teori er at den vanlige utviklingen blir stoppet, eller forstyrret, slik at personen fortsetter å oppleve barn som attraktive seksualobjekter, uavhengig av egen alder. Dette kan angå bare deler av den erotisk personligheten, slik at en kan ha både voksne og barn som mulige seksualobjekter. Noen få opprettholder eksklusiv tiltrekning til barn, med eller uten seksuell omgang. Noen opplever seg selv som voksne som er tiltrukket av barn, andre opplever at de selv er et barn som tiltrekkes av andre barn.

I de fleste kulturer er det moralsk og juridisk forbud mot pedofili og pedoseksualitet. Seksuelle handlinger overfor barn betraktes som alvorlige forbrytelser (se seksuelle overgrep), fordi barns psykiske og seksuelle utvikling kan bli skadet ved seksuell kontakt med en voksen.

Pedoseksualitet

Det anbefales å skille mellom pedofili og pedoseksualitet. Pedoseksualitet angår voksne som faktisk har seksuell omgang med barn. Dette er ikke nødvendigvis motivert av seksuell tiltrekning, men kan være fordi barn er tilgjengelige for en voksnes tilfeldige seksuelle behov. Den voksne mangler selvkontroll ved nærhet til barn når den selv er seksuelt opphisset og alene med barn. Noen ganger er det slik ar den voksne ikke mestrer seksuell omgang med andre voksne, og føler seg tryggere med å ha sex med barn.

Behandling

Pedofili kan behandles på flere måter. For dem som opplever det som en form for seksuell attraksjon, kan det være nødvendig å i første omgang utvikle en forståelse for at det skader barn å bli gjenstand for en voksens seksuelle behov. En slik tilnærming kan gi en aksept av lysten og ønsket om å ha seksuell omgang med barn, men ikke aksept av den straffbare handlingen. Noen er tilgjengelige for terapi ved at de kan gjennomgå en psykologisk modningsprosess, der de utvikler større trygghet og i økende grad opplever seg selv som voksne som kan rette sine seksuelle behov mot andre voksne på egen alder. Andre har hatt seksuelle opplevelser som må bearbeides slik at de plasseres på riktig sted og tid i personens personlige historie. Behandling krever både psykoterapeutisk og sexologisk kompetanse.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg