Pedofili, seksuell tiltrekning til barn eller voksen persons trang til seksuell omgang med barn. Pedofili er en parafili som man lenge mente hovedsakelig forekom hos menn. I studier fra USA forteller 4 % av unge kvinner og 7 % av unge menn i college- og universitetsmiljøer at de skulle kunne begå seksuelle handlinger med mindreårige/barn, dersom det ikke hadde fantes noen risiko for å bli oppdaget eller straffet. På tross av disse funnene kommer bare en liten andel av disse individene til faktisk å begå seksuelle overgrep mot barn, og flest menn.

I de fleste kulturer er det moralsk og juridisk forbud mot pedofili. Seksuelle handlinger overfor barn betraktes stort sett som alvorlige forbrytelser (se seksuelle overgrep), fordi man mener at barns psykiske utvikling kan bli skadet ved seksuell kontakt med en voksen.

Det har versert ulike teorier om hvorfor noen blir pedofile, fra ubevisst angst for seksuell kontakt med andre voksne til utilstrekkelig grad av mannlig identifikasjon og ereksjonsproblemer, en situasjon hvor barn oppleves som mindre truende. Mange av disse teoriene oppfattes i dag som spekulative, og en vet ikke sikkert hvorfor noen blir pedofile. Imidlertid er det generelt en risiko for at mennesker med ulike parafilier skal begå overgrep mot barn. Dersom en pedofil lever ut sine seksuelle fantasier, vil dette krenke og skade et annet menneske og i tillegg medføre problemer og straff for den pedofile selv.

Pedofili er en psykiatrisk diagnose som bør behandles av psykiater eller psykolog.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

10. februar 2016 skrev Helene Amlie

Hvordan er behandlingen til pedofile? Kan de bli kurert eller er det for at de skal klare å leve med diagnosen og ikke leve ut sine seksuelle fantasier?

12. februar 2016 svarte Elsa Almås

Som ved de fleste seksuelle tenningsmønstre, regner vi ikke med at pedofili kan fjernes, men målsettingen er at man skal lære å forvalte tenningsmønsteret på en slik måte at man ikke forgriper seg på barn.

3. mars skrev Bjørn Borgund

Er pedofili en legning, som homofili? Hvis ikke, hvorfor kan det ikke fjernes?

Bakgrunnen for spørsmålet er nyhetsoppslagene om beslag av barne-sexdukker. At barn ikke skal misbrukes, at døde ikke skal misbrukes, at dyr ikke skal misbrukes osv, det er ikke diskuterbart. Men skal det være forbudt å være åpen pedofil, uten å misbruke noen? Som konsekvens vil det jo være forbudt for vedkommende å ha sex med seg selv, også helt uten hjelpemidler. Man kan jo ikke lovregulere hva folk skal tenke mens de onanerer.

Spørsmålet åpner for om det kan være hensiktsmessig å gi pedofile hjelpemidler som signaliserer klare grenser: hvis intet faktisk barn har vært involvert i produksjon, er avbildet, er til stede eller på annen måte kan ha vært gjenstand for overgrep, så er det greit.

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.