Plexus pampiniformis er et flettverk av mindre vener som legger seg rundt arteria testicularis/ovarica, fra gonadene og opp til nedre abdominale del av vena testicularis/ovarica. Venenettet er som regel kraftigere utviklet på venstre side.

Faktaboks

Uttale

pl'eksus pampinif'ormis

Etymologi

av latin pampinus, 'vinranke ('vinrankeformet'), vinløv'

Hos mannen drenerer venenettet testiklene, omslutter arteria testicularis i sædstrengen og går gjennom lyskekanalen til det løser seg opp og går retroperitonealt over i vena testicularis. Den høyre venen munner inn i vena cava inferior, den venstre i vena renalis sinistra. Man antar at venenettet hos mannen har betydning for temperaturreguleringen av testiklene. Stuving av venøst blod i plexus betegnes som varikocele.

Hos kvinnen betegnes det tilsvarende veneflettverket som plexus venosus ovaricus. Det drenerer ovariene, går som flettverk over i vena ovarica via mesovarium, og følger deretter samme bane som hos mannen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg