quadriceps

Benet. Lårmusklene sett forfra. A. Lårets største muskel er musculus quadriceps femoris, den firehodede knestrekker. Her er vist tre av de fire hodene. B. Musculus rectus femoris er fjernet, og man ser quadriceps’ fjerde hode, musculus vastus intermedius. De fire muskelbukene går sammen i en felles sene. I denne er kneskålen, patella, innleiret. En tynn, solid bindevevshinne, fascia lata, omslutter muskulaturen. Under sitt forløp fester den seg på knokkeldeler som stikker ut, og forhindrer at musklene under arbeid forskyver seg i forhold til knokkelen.

Av /Store medisinske leksikon ※.

Artikkelstart

Quadriceps (quadricepsmuskelen) er en muskel på fremsiden av låret, som har fire «hoder» eller muskelbuker til samme sene. Den strekker kneleddet og bøyer (delvis) hofteleddet.

Faktaboks

Uttale
quˈadriceps
Etymologi
fra latin quattuor, ‘fire’, og fra gresk cephalo, ‘hode’
Også kjent som

musculus quadriceps femoris

Muskelen springer ut fra tarmbeinsknuten (spina iliaca anterior inferior) og fester seg på skinnebeinsknuten (tuberositas tibiae) og inndeles i:

  • musculus rectus femoris (foran)
  • musculus intermedius (bak)
  • musculus vastus medialis (medialt)
  • musculus vastus lateralis (lateralt)

Kun musculus rectus femoris når opp til bekkenet og forårsaker fleksjon i hofteleddet, men alle bukene løper sammen og forener seg i en sene som omgir kneskålen, og forårsaker ekstensjon i kneet. Muskelens nerveforsyning skjer gjennom lårnerven (nervus femoralis).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg