Beinet.

Beinet. Lårmusklene sett forfra. Til venstre vises de overflatiske musklene. Lårets største muskel er musculus quadriceps femoris, den firehodede knestrekkeren. Her er vist tre av de fire hodene. Til høyre er musculus rectus femoris fjernet, og man ser quadriceps' fjerde hode, musculus vastus intermedius. De fire muskelbukene går sammen i én felles sene, hvor kneskålen (patella) er innleiret. En tynn, solid bindevevshinne, fascia lata, omslutter muskulaturen. Den fester seg på knokkeldeler som stikker ut, og forhindrer at musklene forskyver seg i forhold til knokkelen under arbeid.

Av /Store medisinske leksikon ※.

Musculus quadriceps femoris er en muskel på fremsiden av låret. Den er kroppens største muskel, med en vekt på ett til to kilo. Den består av fire «hoder» som dels er vokst i hverandre. På norsk kalles den 'den firehodete knestrekkeren/lårmuskelen'. De fire delene løper distalt sammen i den felles, brede patellarsenen (ligamentum patellae) hvor kneskålen (patella) inngår som et senebein, med feste på tuberositas tibiae.

Faktaboks

Uttale

m'uskulus kv'adriseps f'em'oris

Etymologi

latin: quadriceps, 'med fire hoder'

Også kjent som

den firehodete knestrekkeren/lårmuskelen

De fire muskeldelene er:

  • Musculus rectus femoris, som på norsk kan kalles 'den rette lårmuskelen'. Den ligger overflatisk og har to utspring: et rett, vertikalt som utgår fra spina iliaca anterior inferior, og en kort tverrgående fra oversiden av hofteleddpannen (acetabulum). Muskelen forbinder bekkenet med skinnebeinet, og går dermed over to ledd. Den bøyer hofteleddet og strekker kneleddet.
  • Musculus vastus lateralis, som på norsk kan kalles 'den laterale brede lårmuskelen'. Den går bare over kneleddet og danner den største og kraftigste muskelmassen på utsiden (lateralsiden) av lårbeinet. Den har utspring fra undersiden av trochanter major og fra linea asperas laterale kant. Muskelen forener seg distalt med rectussenen, strekker kneleddet og danner samtidig et lateralt senedrag (retinaculum patellae laterale) ned til tibia, som bidrar til å stabilisere kneleddet.
  • Musculus vastus medialis, som på norsk kan kalles 'den mediale brede lårmuskelen'. Denne utgår fra nedre halvdel av linea asperas mediale rand. Også denne muskelen er enleddet, den strekker kneleddet og fester seg distalt på tibia sammen med rectussenen. Samtidig danner den et medialt senedrag (retinaculum patellae mediale) ned til tibia, som på samme måte som den laterale delen av lårmuskulaturen bidrar til å stabilisere kneleddet.
  • Musculus vastus intermedius, som på norsk kan kalles 'den midtre brede lårmuskelen'. Den ligger i midten langs fremsiden av lårbeinets nedre halvdel, og er dekket av de tre øvrige musklene. Muskelen strekker kneleddet, slik som de tre andre delene. De distale muskelfibrene inngår delvis i kneleddkapselen. De virker derved som en egen kapselstrammer (musculus articularis genus), slik at kapselen unngår å komme i klemme i leddspalten ved ekstensjon av kneet.

Anatomisk nøkkelinformasjon

  • Innervasjon: Nervus femoralis (L2-L4)
  • Utspring: Rectus femoris: spina iliaca anterior inferior, oversiden av acetabulum. Vastus lateralis: trochanter majors underside, linea aspera (labium laterale). Vastus medialis: linea aspera, labium mediale. Vastus intermedius: fremsiden av femur
  • Feste: patella, over ligamentum patellae til tuberositas tibiae

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg