Rødme, rødming, det å bli rød.

Forbigående rødfarging i ansiktet skyldes utvidelse av de overflatiske blodårene i ansiktet.

Årsaker. Blodårene i ansiktshuden er påvirkelige av psykiske stimuli via sympatiske nervefibrer i det autonome nervesystemet. Personer som har lett for å rødme, kan også rødme av andre årsaker, som sterkt krydret mat, alkohol og varme. Rødming kan være en stor psykisk belastning. For personer som er plaget av dette, kan redselen for å rødme (erytrofobi) føre til usikkerhet som igjen fører til enda større tendens til å rødme. Dette kan resultere i sosial isolasjon.

Behandling. I alvorlige tilfeller kan behandling være aktuelt. Noen har nytte av en liten dose betablokker. Tilstanden kan også behandles kirurgisk ved sympatektomi, som innebærer at man kutter de aktuelle nervene i det autonome nervesystemet. Man utfører inngrepet ved endoskopisk kirurgi (kikkhullskirurgi, endoskopi). Kirurgen fører et instrument inn i brysthulen og kapper de aktuelle nervene som ligger på bakre brystvegg. Resultatene er stort sett gode.

Permanent rødhet i kinnene opptrer hos personer som ferdes mye utendørs i hardt klima, som f.eks. fiskere, bønder og skogsarbeidere. «Røde roser» i ansiktet (rubor) forekommer også ved visse sykdommer og som følge av visse typer hormonbehandling. Endelig får alkoholmisbrukere iblant rødmusset utseende.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.