Erytem ved rosacea
Erytem ved rosacea
Lisens: CC BY NC ND 3.0

Erytem er det samme som hudrødme, altså at huden er rød. Erytem skyldes økt blodgjennomstrømning i overflatiske blodårer i huden. Erytem er en ikke følbar fargeforandring av huden, en såkalt makuløs hudforandring.

Faktaboks

Uttale
erytˈem
Etymologi
av gresk erythema, 'rødhet'
Også kjent som

erythem, erythema

Det tilhørende adjektivet til erytem er erytematøs.

Årsaker

Blodårene i ytre del av huden er en del av kroppens signalsystem og reguleres blant annet av nerver i det autonome nervesystemet. Ulike former for psykisk stress kan derfor medføre erytem (rødming) i ansiktet.

Blodårene i ytre del av huden er også viktig for kroppens temperaturregulering. Økt kroppstemperatur fører til større blodstrøm i ytre del av huden, som derved blir rød og varm og dermed avgir varme. Histamin er et signalstoff som har evnen til å få blodårene i huden til å utvide seg og derved fremkalle erytem. Histamin frigjøres blant annet ved allergiske reaksjoner.

Ved ulike betennelsesreaksjoner i huden vil økt blodgjennomstrømning være én av flere forandringer i huden. Svært mange hudsykdommer vil derfor ha erytem som en av flere forandringer i huden. For eksempel er det ved elveblest (urtikaria) en kombinasjon av et erytem og en hevelse i huden. Ved psoriasis er det fortykkelse av huden, bestående av papler og skjelling, i tillegg til erytemet.

Fordi erytem er en forandring i huden ved mange ulike hudsykdommer, finnes begrepet erytem i navnet på mange ulike sykdommer. Eksempler er erythema multiforme og erythema nodosum. Dette er fordi hudsykdommer ofte har navn som beskriver forandringene i huden. Hvis huden er melaninrik, vil erytemet ikke være synlig, noe som gjør at diagnostikk av hudsykdommer kan være vanskelig på personer med mørk hud.

Behandling

Ansiktsrødme og rødme i forbindelse med varme er normalt og trenger ingen behandling. Unntaksvis kan ansiktsrødme være så uttalt at det medfører problemer og behov for behandling. Aktuell behandling kan være laserbehandling av blodårene. Dette er en laser med lys som har en bølgelengde som absorberes av fargen i de røde blodcellene. Lyset omdannes til varme inne i blodårene, som fører til at disse ødelegges. Med slik laserbehandling er skaden i huden kortvarig og spesifikk på blodårene, slik av det ikke oppstår arr.

Det finnes også et middel til påføring av huden, brimonidin, som får blodårene i ytre del av huden til å trekke seg sammen og derved motvirker rødme. Effekten varer i rundt 12 timer og medfører ingen varig endring.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg