Røntgenbilde er et skyggebilde som ved hjelp av lyse og mørke skygger viser objekters form, størrelse og evne til å slippe gjennom røntgenstråling. Et røntgenbilde viser røntgenstrålers attenuasjonsmønster etter at de har passert et objekt, for eksempel en kroppsdel.

Man bruker røntgenbilder i blant annet medisinsk diagnostisering av skader og sykdommer, og i industrien. Røntgenstråling kan sverte vanlig film, og man har tradisjonelt fremstilt røntgenbilder på vanlig fotografisk film.

Ved tannundersøkelser bestråler man filmen direkte, noe som gir bilder av meget høy kvalitet. For alle andre røntgenundersøkelser bruker man fotografisk film i kombinasjon med fluorescerende forsterkningsskjermer som omdanner røntgenstrålingen til vanlig lys, som så bestråler filmen. På den måten kan stråledosen reduseres 20–50 ganger uten at billedkvaliteten blir forringet.

Elektroniske, digitale røntgendetektorer er mer følsomme og har helt erstattet fotografisk film ved medisinske røntgenundersøkelser. Dette gir redusert stråledose og bilder av meget høy kvalitet. Digitale røntgenbilder lagres elektronisk, for eksempel i PACS, og vises på billedskjermer.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.