Røntgenbilde, fremkommer ved at de høyfrekvente elektromagnetiske røntgenstrålene passerer gjennom kroppen og treffer en fotografisk film eller digital detektor på andre siden. Gråtonene i det projiserte bildet skyldes at røntgenstrålene absorberes i større eller mindre grad av de forskjellige vevene. Beinvev og metall hindrer røntgenstrålene i stor grad og fremtrer hvitt på bildet, mens luft og fettvev slipper strålene lettere gjennom og blir svart eller grått.

Bruken av røntgenbilder har fått et enormt omfang siden Wilhelm Conrad Røntgen tok det første sensasjonelle bildet av sin kones hånd i 1895. Idag har de fleste erfart at røntgenbilder eller gjennomlysning brukes både ved bruddskader eller sykdommer, ved bagasjesjekk i sikkerhetskontrollen eller i industrien.

Elektroniske, digitale røntgendetektorer er mer følsomme enn tradisjonell fotografisk film, noe som bidrar til redusert stråledose og bilder av meget høy kvalitet. Digitale røntgenbilder lagres elektronisk, for eksempel i PACS, og vises på bildeskjermer.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.