Rentenevrose er en betegnelse som brukes hvis en person angir en psykisk eller somatisk lidelse eller symptomer som medfører funksjonssvikt, for eksempel smerter, hvor det vesentligste av symptomatologien kan forklares ut fra det faktum at personen søker økonomisk erstatning. Denne type atferd for å oppnå økonomisk gevinst forekommer spesielt der det objektivt sett er små skader eller mén i forhold til størrelsen på funksjonsutfallet. Hyppighet av rentenevrose varierer fra én prosent til 40 prosent i ulike studier av personer som søker erstatning for fysisk eller psykisk skade, men de fleste studier finner at hyppigheten ligger i det nedre området. Data fra Norge mangler.

Hos flertallet av dem som søker erstatning hvor det er et stort misforhold mellom fysisk funksjon og påvisbare mén, vil det foreligge betydelige psykiatriske problemer som ofte var til stede også forut for hendelsen eller eksponeringen som førte til søknad om erstatning. Erstatningssøksmål vil hos disse ofte dreie seg om å få anerkjennelse for overlast og opplevde krenkelser, men kan misforståes som et forsøk på bare å oppnå økonomisk gevinst.

Konflikter omkring erstatning kan bidra til å vedlikeholde negative senfølger som ellers kunne ha blitt borte. Oppfølging av personer som har fått erstatning for negative senfølger etter skader og ulykker, viser ikke at plagene blir borte i kjølvannet av oppnådd erstatning.

Oppdiktede medisinske problemer (simulering) i den hensikt å få økonomisk erstatning uten at det de facto har foreligget skade eller potensielt skadevoldende eksponering for hendelser eller substanser, er sjelden.

En konklusjon om at det med mer enn 50 prosent sannsynlighet foreligger en rentenevrose, kan være en vanskelig oppgave. Det er en spesialistoppgave som krever svært gode biomedisinske og psykiatriske kunnskaper inklusiv oversikt over forskning på feltet foruten erfaring i vurdering av denne type problemstillinger.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg