Rettsodontologi er den delen av rettsmedisinen som benytter kunnskaper og metoder fra odontologien. En av de vanligste praktiske oppgavene er identifisering av døde, der sammenligning av opplysninger om avdødes tenner fra tannlegejournal og røntgenbilder med tannstatus hos den døde utgjør en viktig basis for identifisering i store deler av verden. Tannlegearbeider (blant annet fyllinger, broarbeider, ekstraksjoner) og andre, gjerne røntgenologiske, særtrekk er viktigst i denne sammenheng.

Tenner er så beskyttet og motstandsdyktige mot varmeskader at de utgjør en enestående mulighet for identifisering av brannofre. Også ved langtkommen forråtnelse er undersøkelse av tenner en egnet metode for identifisering. Ved massekatastrofer der både brannskader og forråtnelse kan være store hindringer i identifiseringsarbeidet, har rettsodontologisk teknikk vist seg meget effektiv.

Andre rettsodontologiske oppgaver er undersøkelse av spor etter tenner som for eksempel bittspor i voldtektssaker og undersøkelse av tannskader i forbindelse med forbrytelser. Rettsodontologer brukes også som del av aldersvurdering av personer som søker om asyl eller oppholdstillatelse med alder under 18 år som begrunnelse.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg