Rettsodontologi, den delen av rettsmedisinen som benytter kunnskaper og metoder fra odontologien. En av de vanligste praktiske oppgavene er identifisering av døde, der sammenligning av opplysninger om avdødes tenner fra tannlegejournal og røntgenbilder med tannstatus hos den døde utgjør en viktig basis for identifisering i store deler av verden. Tannlegearbeider (bl.a. fyllinger, broarbeider, ekstraksjoner) og andre, gjerne røntgenologiske, særtrekk er viktigst i denne sammenheng.

Tenner er så beskyttet og motstandsdyktige mot varmeskader at de utgjør en enestående mulighet for identifisering av brannofre. Også ved langtkommen forråtnelse er undersøkelse av tenner en egnet metode for identifisering. Ved massekatastrofer der både brannskader og forråtnelse kan være store hindringer i identifiseringsarbeidet, har rettsodontologisk teknikk vist seg meget effektiv.

Andre rettsodontologiske oppgaver er undersøkelse av spor etter tenner som f.eks. bittspor i voldtektssaker og undersøkelse av tannskader i forbindelse med forbrytelser. Rettsodontologer brukes også til å aldersbestemme personer som søker om asyl eller oppholdstillatelse med alder under 18 år som begrunnelse.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.