Brudd av ryggsøylen kan skje fra den øverste halsvirvel som bærer hodet til den nederste halevirvelen. Bruddene kan variere veldig i alvorlighetsgrad.

Det vanligste er brudd av selve virvellegemet med sammenklemning av dette fortil (kompresjonsbrudd). Dette er minst farlig og vil meget sjelden gi komplikasjoner. Behandlingen er sengeleie til de verste smertene har gitt seg, og det startes tidlig med opptrening av ryggmuskulaturen. Invaliditet er sjelden.

Brudd av ryggtagger eller tverrtagger skader heller ikke ryggsøylens bæreevne, og behandlingen er sengeleie til smerter og ømhet har avtatt.

Langt alvorligere er det når brudd affiserer strukturene som binder virvlene sammen, som leddtagger med mellomvirvelledd og virvelbuen med de sterke bånd som binder virvlene til hverandre og beskytter ryggmargen. I disse tilfellene snakker man om et ustabilt brudd, og den sterkeste grad kalles luksasjonsbrudd, hvor virvlene forskyves i forhold til hverandre. Da kan ryggmargen skades, med lammelser til følge. Ved slike skader skal pasienten ikke flyttes før man kan flytte hele pasienten som «en stiv stokk» uten å bøye rygg eller nakke.

I sykehus kan forskjellige behandlingsformer komme på tale, også operasjon. Snarest mulig startes opptreningen for å nyttiggjøre seg muskulatur som ikke er skadet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.