Halsvirvel
Halsvirvel. Corpus (A) er relativt liten og avlang. Foramen vertebrale (B) stort. Legg også merke til hullet (foramen transversarium) i tverrtaggene (C), til arteria vertebrtalis. Kort, spaltet ryggtagg (D, processus spinosus).
Halsvirvel
Av .
Brystvirvel
Brystvirvel. Corpus er 'hjerteformet', tverrtaggene bakovervendt, ryggtaggen skrår nedover. Steile fasettledd.
Brystvirvel
Av .
Lendevirvel
Lendevirvel. Corpus er stor og bred, foramen vertebrale relativt lite, kort og butt ryggtagg, sagittale fasettledd.
Lendevirvel
Av .

Ryggvirvel er en skjelettdel som inngår i ryggsøylen. Ryggsøylen har vanligvis 24 ryggvirvler: 7 i halsdelen, 12 i brystdelen og 5 i lendedelen. For navnsetting av ryggvirvlene, se ryggsøylen.

Faktaboks

Også kjent som
virvel vertebra

En ryggvirvel har i prinsippet en bærende del (corpus) som baktil ender i en beinring eller bue (arcus). I hulrommet innenfor beinringen (foramen vertebrale) går ryggmargen. Utfra beinringen går det to tverrtagger (processus transversus) og en ryggtagg (processus spinosus). Disse taggene er fester for ligamenter og muskulatur.

Virvelens styrende del er de såkalte fasettleddene baktil på virvelbuen, med en øvre og en nedre leddflate (processus articularis superior & inferior). Mellom to og to ryggvirvler er det en mellomvirvelskive (discus intervertebralis) av fiberbrusk. Mellom de to øverste ryggvirvlene er det ingen mellomvirvelskive.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg