ryggvirvel

Halsvirvel. Corpus (A) er relativt liten og avlang. Foramen vertebrale (B) stort. Legg også merke til hullet (foramen transversarium) i tverrtaggene (C), til arteria vertebrtalis. Kort, spaltet ryggtagg (D, processus spinosus).
Halsvirvel
Av .
Brystvirvel. Corpus er 'hjerteformet', tverrtaggene bakovervendt, ryggtaggen skrår nedover. Steile fasettledd.
Brystvirvel
Av .
Lendevirvel. Corpus er stor og bred, foramen vertebrale relativt lite, kort og butt ryggtagg, sagittale fasettledd.
Lendevirvel
Av .

Artikkelstart

Ryggvirvel er en skjelettdel som inngår i ryggsøylen. Ryggsøylen har vanligvis 24 ryggvirvler: 7 i halsdelen, 12 i brystdelen og 5 i lendedelen. For navnsetting av ryggvirvlene, se ryggsøylen.

Faktaboks

Også kjent som
virvel vertebra

En ryggvirvel har i prinsippet en bærende del (corpus) som baktil ender i en benring eller bue (arcus). I hulrommet innenfor benringen (foramen vertebrale) går ryggmargen. Utfra benringen går det to tverrtagger (processus transversus) og en ryggtagg (processus spinosus). Disse taggene er fester for ligamenter og muskulatur.

Virvelens styrende del er de såkalte fasettleddene baktil på virvelbuen, med en øvre og en nedre leddflate (processus articularis superior & inferior). Mellom to og to ryggvirvler er det en mellomvirvelskive (discus intervertebralis) av fiberbrusk. Mellom de to øverste ryggvirvlene mangler er det ingen mellomvirvelskive.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg