mellomvirvelskive

Mellomvirvelskive, bruskskive som danner bæreflate for hele virvellegemet (corpus vertebrae), og samtidig er et uekte ledd mellom de enkelte virvlene i ryggsøylen. Mellomvirvelskivene virker som «støtputer», men danner også solide forbindelser mellom virvlene.

Faktaboks

Også kjent som
discus intervertebralis

Hver mellomvirvelskive består av fiberbrusk med ringformet fiberstruktur (anulus fibrosus), bygget opp av lameller med parallelle drag av strekkfaste kolleagene proteinfibrer med forskjellig retning i hver lamell. I sentrum av skiven er det en bløt kjerne (nucleus pulposus). Skivehøyden varierer fra ca. 2 millimeter i brystvirvelområdet, via 3–5 millimeter i halsvirvlene (hvor de er spaltet), til ca. 1 centimeter nederst i korsryggen.

Fordi nesten hele tyngden som hviler på ryggen overføres til skivene, er de utsatt for store påkjenninger, ofte flere hundre kilogram. De komprimeres ikke, men endrer form ved belastning, og de kan revne dersom det indre mottrykket blir for stort, på tross av lamellenes fibrer. Dersom dette skjer (se diskusprolaps), vil vekten av kroppen kunne trykke vedkommende skive flat, slik at bruskmassen presses ut på nerverøttene og gir smerter, for eksempel isjias.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg