Diskusprolaps.

Diskusprolaps. A. Tverrsnitt gjennom en diskus, en mellomvirvelskive. Skiven består av en geléaktig kjerne, nucleus pulposus, som er omgitt av en seig bruskring, anulus fibrosus. B. Lengdesnitt gjennom to virvellegemer og en diskus, sett fra venstre. Kjernen er presset ut gjennom bruskringen og trykker på roten til en ryggmargsnerve der nerven trer ut av ryggmargskanalen.

Av /Store medisinske leksikon ※.

Mellomvirvelskive er en elastisk bruskplate som ligger mellom to ryggvirvler. Mellomvirvelskivene danner bæreflate for hele virvellegemet (corpus vertebrae) og kan sies å være «støtputer». Samtidig fungerer mellomvirvelskivene som uekte ledd mellom de enkelte virvlene i ryggsøylen.

Faktaboks

Også kjent som

discus, diskus, discus intervertebralis, flertall: disci intervertebrales

Hver mellomvirvelskive består av fiberbrusk med ringformet fiberstruktur (anulus fibrosus). Denne ringen er bygget opp av lameller med parallelle drag av strekkfaste kollagene proteinfibre med forskjellig retning i hver lamell. I sentrum av skiven er det en bløt, gelélignende pute (nucleus pulposus). Denne utgjør rester etter individets embryonale ryggstreng (chorda dorsalis).

Skivehøyden varierer fra omtrent to millimeter i brystvirvelområdet, via tre til fem millimeter i halsvirvlene (hvor de er spaltet), til omtrent én centimeter nederst i korsryggen.

Sykdom og skade

Fordi nesten hele tyngden som hviler på ryggen overføres til mellomvirvelskivene, er de utsatt for store påkjenninger, ofte flere hundre kilo. De komprimeres ikke, men endrer form (presses litt ned) ved belastning. De kan også revne dersom det indre mottrykket fra nucleus pulposus blir for stort, på tross av lamellenes fibre. Dersom dette skjer, såkalt diskusprolaps, kan vekten av kroppen trykke skiven flat, slik at bruskmassen presses ut på nerverøttene og gir smerter, for eksempel isjias.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg