mellomvirvelskive

Diskusprolaps. A. Tverrsnitt gjennom en diskus, en mellomvirvelskive. Skiven består av en geléaktig kjerne, nucleus pulposus, som er omgitt av en seig bruskring, annulus fibrosus. B. Lengdesnitt gjennom to virvellegemer og en diskus, sett fra venstre. Kjernen er presset ut gjennom bruskringen og trykker på roten til en ryggmargsnerve der nerven trer ut av ryggmargskanalen.

Av /Store medisinske leksikon ※.

Artikkelstart

Mellomvirvelskive er en elastisk bruskskive som danner bæreflate for hele virvellegemet (corpus vertebrae), og samtidig er et uekte ledd mellom de enkelte virvlene i ryggsøylen. Mellomvirvelskivene virker som «støtputer», men danner også solide forbindelser mellom virvlene. Se også chorda dorsalis.

Faktaboks

Også kjent som

discus, diskus, discus intervertebralis, flertall: disci intervertebrales

Hver mellomvirvelskive består av fiberbrusk med ringformet fiberstruktur (anulus fibrosus), bygget opp av lameller med parallelle drag av strekkfaste kollagene proteinfibrer med forskjellig retning i hver lamell. I sentrum av skiven er det en bløt, gelélignende pute (nucleus pulposus) som utgjør rester etter individets embryonale ryggstreng eller korda (chorda dorsalis). Skivehøyden varierer fra omtrent to millimeter i brystvirvelområdet, via tre til fem millimeter i halsvirvlene (hvor de er spaltet), til omtrent én centimeter nederst i korsryggen.

Fordi nesten hele tyngden som hviler på ryggen overføres til skivene, er de utsatt for store påkjenninger, ofte flere hundre kilogram. De komprimeres ikke, men endrer form ved belastning, og de kan revne dersom det indre mottrykket blir for stort, på tross av lamellenes fibrer. Dersom dette skjer, såkalt diskusprolaps, vil vekten av kroppen kunne trykke skiven flat, slik at bruskmassen presses ut på nerverøttene og gir smerter, for eksempel isjias.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg