Sensitivitetstrening er en amerikansk metode som sikter mot å forbedre forholdet mellom mennesker.

Faktaboks

Også kjent som
ST

Et av formålene for slik trening er å gjøre mennesker mer følsomme overfor andres reaksjoner i omgangen med dem. Fordi ens egne følelser spiller en rolle i denne sammenhengen, går treningen også ut på å bli seg sine egne følelser og reaksjoner mer bevisst. Ved sensitivitetstrening plasseres grupper av mennesker overfor hverandre i situasjoner som er uvante for dem. Disse situasjonene skal man utforske og lære å kjenne, og deretter skal man løse de problemene som oppstår i den forbindelse. Siden det her dreier seg om reaksjoner innenfor grupper, bruker man betegnelsen sensitivitetstreningsgrupper eller -laboratorier, forkortet ST-lab.

Sensitivitetstrening ble mye brukt for en del år tilbake i opplæring av arbeidsledere og som hjelpemiddel for å trene helse- og sosialpersonell til bedre å forstå og hjelpe sine klienter og pasienter. Erfaringene var imidlertid delte. Noen kunne utvikle større trygghet og mestringsevne, mens andre utviklet betydelig angst, som hos enkelte forble ubearbeidet og derfor destruktiv på sikt. Av disse grunner er sensitivitetstrening i sin opprinnelige form lite brukt i dag, selv om elementer gjenfinnes i mange lederutviklingsprogrammer. Hos personer som har problemer med selvhevdelse i grupper, vil man i dag velge spesielt tilpassede former for gruppeterapi.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg