Smilehull er den populære betegnelsen på en fordypning som enkelte mennesker kan ha i hvert kinn når de smiler. Fordypningen kan sees 2—3 centimeter til siden for munnvinkelen (angulus oris), og kan være én- eller (mest) tosidig. Den kan også endre seg i løpet av livet, og både øke og avta.

Årsaken til at enkelte har smilehull er ikke helt klarlagt, og det finnes flere forklaringer. Det er også diskutert hvorvidt forekomsten er genetisk betinget.

Trolig skyldes tilstanden en normalvariant av den mimiske muskelen musculus risorius (også musculus zygomaticus har vært nevnt), som har sitt utspring i bindevevshinnen over ørespyttkjertelen (fascia parotidea) og i den overliggende huden, og med muskelfeste i munnvinkelen. Ved særlig kraftig utvikling av muskelen og muskelutspringet, vil et smilehull kunne oppstå når både muskelfeste og muskelutspring trekkes mot hverandre, særlig ved samtidig reduksjon av den underliggende fettputen (Bichats fettpropp).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg