Ansiktsuttrykk

Den mimiske muskulaturen gjør at vi kan uttrykke et vidt spekter av grimaser og ansiktsuttrykk.

Av /Shutterstock.
ansiktet

Ansiktet. Ansiktsmuskulaturen.

Av /Store medisinske leksikon ※.

Mimisk muskulatur er den delen av ansiktsmuskulaturen som forårsaker minespillet. Dette er i hovedsak hudmuskler som går mellom ansiktsskjelettet og huden. De innerveres alle av minespillnerven (eller ansiktsnerven, nervus facialis).

Faktaboks

Etymologi
av gresk mimos, ‘mime’

De mimiske musklene kan være ringformet rundt øynene (musculus orbicularis oculi) og rundt munnen (musculus orbicularis oris), eller rette, slik som «smilemuskelen» (musculus risorius), muskelen som hever øyebrynene (musculus occipitofrontalis) eller den som rynker dem og får oss til å se «sinte» ut (musculus corrugator supercilii). Den mimiske muskulaturen regnes ikke til de vanlige skjelettmusklene. De rynkene man med alderen får i ansiktshuden ligger alle på tvers av den underliggende muskelen.

Ved lammelse av ansiktsnerven (facialisparese) vil den mimiske muskulaturen helt eller delvis lammes, for eksempel med nedhengende munnvik på vedkommende side, vansker med å spisse munnen og at øyet ikke kan knipes helt igjen.

Oversikt over den mimiske muskulaturen:

Skalpens muskulatur:

Muskler som virker på områder rundt øyet og nesen:

Muskler som virker på områder rundt munnen:

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg