Svangerskapsgymnastikk er kroppsøving for gravide, i første rekke med det formål å lære kvinnen allerede tidlig i svangerskapet hvordan hun best kan tilpasse holdning og bevegelser etter sin økende vekt og sitt økende omfang. En godt trenet kropp gjør at svangerskapet forløper lettere, og sjansen for plager som ryggsmerter og kramper i bena blir mindre.

En annen hensikt med svangerskapsgymnastikk er å lære avslapnings- og pusteøvelser, som spiller en stor rolle ved bekjempelsen av smertene under fødselen. Kvinnen bør også lære hvordan hun etter fødselen best mulig kan bringe buk- og bekkenbunnsmusklene tilbake til opprinnelig tilstand etter at de har vært mer eller mindre tøyd under svangerskapet og fødselen. Det er imidlertid nødvendig å fortsette med disse øvelsene i minst seks måneder etter fødselen.

Kvinner som vanligvis trener, kan fortsette med det i et normalt svangerskap, innenfor de grenser svangerskapet naturlig setter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg