tannkjøttbetennelse

Artikkelstart

Tannkjøttbetennelse, eller periodontitt, er en gruppe infeksjoner med sammenfallende årsak (etiologi). Tannkjøttsykdommene rammer vevet rundt tennene; det bløte, overflatevevet (gingiva) og/eller selve tannfestet (periodontiet).

Faktaboks

Også kjent som
Periodontitt

Den enkleste formen for tannkjøttsykdom er gingivitt som er betennelse i gingiva. Dette er en reversibel tilstand og forårsakes av et bakteriebelegg på tennene (plakk) og som får ligge urørt nederst på tankronen, like over tannkjøttsranden. Sykdommen kan derfor lett forebygges og behandles med god munnhygiene (korrekt tannpuss).

Den mer alvorlige formen for tannkjøttsykdom er periodontitt som rammer selve tannfestet der fibrene forbinder tannroten med kjevebenet og som er irreversibel. Periodontitt er, som gingivitt, forårsaket av bakterier i det samme plakket som ved gingivitt, men hvor plakket har fått stå lenge nok til å kunne modne til en mer aggressiv form med større evne til å forårsake ødeleggelse av vev. Periodontitt kan føre til tannløsning og tanntap. Som gingivitt, kan periodontitt forebygges ved god munnhygiene (tannpuss). Imidlertid må behandling gjøres av tannlege da behandlingen består i å fjerne tannsten og plakk som ligger under tannkjøttsranden hvor man selv ikke kommer til med tannbørsten. Det er kun mekanisk munnhygiene (riktig tannpuss) som kan forebygge disse tannkjøttsykdommene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg