Gingivitt er den vanligste formen for tannkjøttbetennelse. Ved gingivitt er festet rundt tennene bevart. Gingivitt kan utvikle seg til periodontitt, som er en mer alvorlige form for tannkjøttbetennelse. Den kjennetegnes av at tannfestet ødelegges. Dermed kan tennene løsne og falle ut.

Faktaboks

Uttale
gingivˈitt
Etymologi
av latin gingiva, ‘tannkjøtt’, og gresk -itis, ‘betennelse’

Årsak

Årsak til betennelsen er bakteriebelegg på tannen inntil tannkjøttet. Kroppens immunforsvar forsøker å fjerne bakteriebelegget ved hjelp av betennelse.

Symptomer

Vanlige symptomer på gingivitt er at det blør ved tannpuss eller bruk av tanntråd eller mellomromsbørster. Man kan også se blod i spyttet eller rødlig og hovent tannkjøtt, eller man kan kjenne en vond lukt.

Flere faktorer, i tillegg til bakteriebelegg på tannen, kan påvirke blødningen fra tannkjøttet, som for eksempel hormoner, legemidler, sykdommer og kosthold.

Diagnostikk

Diagnosen gingivitt stilles dersom det blør når en tannlege eller tannpleier måler dybden på tannkjøttlommen rundt tennene. Det er vanlig å gjøre denne målingen ved fire eller seks flater på hver tann. Dersom det blør fra 10 prosent eller flere av flatene, kalles det lokalisert gingivitt, mens det kalles generalisert gingivitt om det blør fra mer enn 30 prosent av flatene. Generalisert gingivitt betyr at en stor del av tannkjøttet er rammet av betennelse.

Diagnosen gingivitt gjelder for hele tannsettet, men dersom det er betennelse i tannkjøttet og det blør kun fra enkelte områder ved lommedybdemåling rundt tennene (under 10 prosent), slik at diagnosen gingivitt ikke oppfylles, kaller man det gingival betennelse.

Behandling

Fjerner man bakteriebelegget med god tannhygiene eller tannrensing, vil betennelsen forsvinne og derfor er gingivitt en reversibel sykdom. Gingivitt forekommer alltid før periodontitt og er derfor viktig å behandle og forebygge for å unngå permanent tap av tennenes feste som man ser ved periodontitt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg