Telomer er en struktur i hver ende av kromosomet i eukaryote celler. Telomeren inneholder en repetert DNA-sekvens og er nødvendig for å stabilisere kromosomet og beskytte mot uregelmessig rekombinasjon.

Hos mennesket og andre vertebrater består den repeterte enheten av basene TTAGGG (T = thymin, A = adenin, G = guanin). Den er repetert ca. 2500 ganger, som tilsvarer en lengde på ca. 15 000 basepar.

Telomerene inneholder ikke gener (se DNA). På grunn av en egenskap ved enzymmaskineriet som lager et nytt sett DNA i cellen før celledeling, vil telomerene forkortes hver gang cellen går igjennom en deling (se mitose). Dette medfører at kromosomet blir litt kortere for hver celledeling.

Etter hvert når lengden på telomerene når et kritisk punkt hvor kromosomene ikke lenger er beskyttet, kan genene på enden gå tapt, eller kromosomet kan knyttes sammen med et annet kromosom. Dette vil føre til at cellen dør. Denne mekanismen hindrer dermed at cellene kan dele seg et ubegrenset antall ganger. Telomerene spiller derfor en nøkkelrolle i kroppens aldringsprosess, og beskytter mot ukontrollert celledeling og kreft.

Telomerase er et enzym som kan forlenge telomerene igjen. Dette enzymet er aktivt i kun et fåtall av kroppens celler, og disse cellene ser ut til å kunne dele seg evig og bli udødelige.

Telomerene betegnes ofte som den «mitotiske klokke» – de viser at den enkelte celle har en iboende kontroll over hvor mange celledelinger den har vært igjennom, og lengden på telomeren kan dermed bestemme en celles alder.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.