Telomerase er et enzym som er i stand til å syntetisere repeterte DNA-sekvenser som sitter på enden av kromosomene (telomerer). Ved hver celledeling vil endestykkene på kromosomene forkortes og telomerase må dermed danne nye telomer-sekvenser for at endestykkene ikke skal bli forkortet.

Faktaboks

Uttale
telomerˈase
Etymologi
av telomer og -ase, ‘som betegner enzym’

Struktur

Telomerase er et enzymkompleks sammensatt av en RNA-komponent og to ulike proteinkomponenter; TERT (telomerase revers transkriptase) og dyskerin. Enzymet finnes normalt ikke i somatiske celler, men det finnes i store mengder i embryonale celler, i stamceller og i kjønnsceller.

Kreft

Telomeraseaktivitet er også til stede i de fleste immortaliserte (udødelige) cellelinjer og i kreftcellelinjer. Det er også vist at mer enn 85 prosent av alle invasive kreftsvulster har telomeraseaktivitet. Dette tyder på at aktivering av telomeraseenzymet ofte er et viktig trinn i kreftutviklingen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg