Tyrosinemi er en tilstand hvor konsentrasjonen av aminosyren tyrosin i blod er sykelig forhøyet. Man skiller mellom flere former for tyrosinemi.

Faktaboks

Uttale
tyrosinemˈi
Etymologi
av tyrosin gresk haima, ‘blod’ og -ia, ‘tilstand, sykdom’

I nyfødtperioden kan man av og til se et forhøyet tyrosininnhold i blodet fordi kroppen ikke kan omdanne tyrosin til andre stoffer. Tilstanden gir ingen symptomer, og den går over av seg selv.

Hereditær tyrosinemi er en arvelig sykdom som ikke er helt sjelden i Skandinavia. Sykdommen skyldes en enzymmangel i nedbrytningen av tyrosin. Det dannes toksiske (giftige) produkter som skader spesielt lever og nyre. Sykdommen kan opptre akutt eller kronisk med svært mange forskjellige uttrykksformer. Ubehandlet fører sykdommen til kronisk leversvikt.

Levertransplantasjon er det eneste tilbud som helbreder disse pasientene. Enzymet sitter i leveren, og etter levertransplantasjon vil derfor enzymaktiviteten bli normal.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg