Uaktsomhet, uforsiktig eller forsømmelig handlemåte. Det foreligger uaktsomhet når et helsepersonell har tilsidesatt en påpasselighet som det er alminnelig oppfatning om at han har plikt til å utvise. Man skiller mellom grov og ikke grov uaktsomhet. For at helsepersonell skal kunne straffes for handlinger i sin yrkespraksis, må de ha handlet grovt uaktsomt, jf. helsepersonelloven § 67.

I erstatningsrettslig sammenheng er det tilstrekkelig at det er handlet uaktsomt for å begrunne erstatningsansvar for helsevesen og helsepersonell. Det regnes som erstatningsbetingende uaktsomhet når en handling som medfører skade, relativt klart avviker fra en god handlemåte, og når man kan bebreide den som foretar handlingen, for det inntrufne.

Norsk Pasientskadeerstatning kan bli erstatningsansvarlig for helsepersonells og helsevesens handlinger også om det ikke er handlet uaktsomt. Bare den som har handlet enten forsettlig eller grovt uaktsomt kan pålegges å yte erstatning for skade som er av ikke-økonomisk art (oppreisning).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.