ungdomspsykologi

Artikkelstart

Ungdomspsykologi er den delen av klinisk psykologi og PP-tjenesten (pedagogisk-psykologisk tjeneste) som behandler ungdom med spesielle lærevansker eller tilpasningsproblemer, særlig når det gjelder skole. Ungdomspsykologiens oppgaver ligger nær opp til ungdomspsykiatriens arbeidsområder.

For å forstå og behandle mentale lidelser og tilpasningsvansker hos ungdom, baserer psykologien seg på psykologiske teorier og metoder. Det kan være tester, læringspsykologiske prinsipper, atferdsterapi og konsultasjon med foreldre og skolens instanser. Dette skal skje i nært samarbeid med pedagogiske og spesialpedagogiske tjenester. Psykologien er ikke like orientert mot å stille diagnoser som ungdomspsykiatrien. I psykiatrien konsentrerer man oppmerksomhet om symptomene og årsakene til dem. I psykologien kartlegger man heller ressursene ungdommen har i form av evner, kontaktforhold og følelser.

Ut over dette ligner ungdomspsykologi og ungdomspsykiatri mye. Betegnelsen ungdomspsykologi brukes også om studiet og læren om overgangsperioden mellom barndom og voksen alder.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg