vestibulo-okulær refleks

Artikkelstart

Vestibulo-okulær refleks er en refleks som er viktig for å kontrollere øynenes bevegelser. Den vestibulo-okulære refleksen er basert på nervebaner fra balanseorganet til musklene som styrer øynenes bevegelser.

Faktaboks

Uttale
vestˈibulo-okul'ær refleks
Etymologi
av latin vestibulum, ‘forgård’, som er navnet på det stedet i det indre øret hvor balanseorganet sitter, og oculus, ‘øye’

Bidraget til styringen av øynenes bevegelser er en viktig funksjon for balanseorganet (vestibularisapparatet), spesielt buegangene. Bevegelser av hodet registreres av buegangene. Signalene derfra formidles over de vestibulo-okulære nervebanene til de ytre øyemusklene. Disse musklene styrer øyets bevegelser og dermed synsretningen.

Et viktig forhold i denne sammenheng er at begge øynene må peke i nøyaktig samme retning. Om det er avvik, kan det føre til dobbeltsyn. Koblingene i nervebanene er slik at når hodet dreies, vil aktiveringsmønsteret til øyemusklene føre til at begge øynene beveges i motsatt retning og med samme hastighet som hodebevegelsen. Dermed vil begge øynene peke i samme retning under hodebevegelsen. Synsfeltet er dermed stabilisert, hvilket er en absolutt betingelse for godt syn.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg