yrkesskade

Yrkesskade, personskade, sykdom eller dødsfall som er resultat av en arbeidsulykke; ifølge lov om folketrygd av 28. feb. 1997. En arbeidsulykke defineres som en plutselig eller uventet ytre hendelse som en person har vært utsatt for i arbeidet, eller en konkret tidsbegrenset ytre hendelse som medfører en påkjenning eller belastning som er usedvanlig i forhold til det som er normalt i vedkommende arbeid. Skader som skjer på skole og i forbindelse med militærtjeneste, faller inn under yrkesskader. Dersom en skade godkjennes som en yrkesskade, medfører dette en rekke økonomiske fordeler innenfor folketrygsystemet.

Etter norsk lov defineres visse arbeidsrelaterte sykdommer som yrkessykdommer, og disse likestilles trygdemessig med yrkesskader, dvs. de samme økonomiske fordeler gis.

Dødsfall ved yrkesulykke og yrkesskade regnes etter forskriftene i Helsepersonell-loven som unaturlig dødsfall som skal meldes til politiet. Politiet bør i alminnelighet sørge for at det gjøres rettslig likundersøkelse. Av og til vil en obduksjon vise at dødsfallet var naturlig og ikke skyldtes ulykke.

Om trygdeytelser ved yrkesskade

Om trygdeytelser ved yrkesskade, se folketrygden (Ytelser ved yrkesskade).

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg