Inneklimasykdom, samlebetegnelse på medisinsk diagnostiserbare sykdommer, dvs. «bygningsrelaterte sykdommer» som forårsakes av påvisbare forhold i innemiljøet, f.eks. allergier, infeksjoner eller immunologiske reaksjoner som f.eks. luftfukterfeber, og på økt opptreden av symptomer i enkelte innemiljøer, f.eks. «syke bygg-symptomer» (SBS) og «inneklimasyke», der det ikke lar seg gjøre å påvise en enkelt faktor som forårsaker symptomene eller å objektivisere symptomene og resultatet av påvirkningen hos pasienten.

Betegnelsen «syke bygg» er misvisende og anbefales erstattet av en mer nøytral betegnelse som «bygning med innemiljøproblemer». En forutsetning for å bruke betegnelsen «inneklimasyke» er at symptomene blir borte kort tid etter at lokalet er forlatt.

Enkelte av de diffuse inneklimasymptomene kan opptre med betydelig hyppighet i enkelte miljøer og tilskrives da gjerne spesielle innemiljøfaktorer og blir gitt navn etter dem: datasyke, kontorsyke, barnehagesyke, uspesifikk kjemisk overfølsomhet (se multippel kjemisk hypersensitivitet), el-overfølsomhet, m.m.

De diffuse inneklimasymptomene kan vanskelig godkjennes som yrkessykdom selv om de opptrer i kontormiljøer eller etter kjemiske påvirkninger på arbeidet, dersom ikke en klar årsak og et klarere medisinsk sykdomsbilde kan påvises.

Inneklimasyke er ingen medisinsk akseptert diagnose, og det at årsaken tilsynelatende er i innemiljøet, må ikke føre til at en unnlater å lete grundig etter en annen kjent medisinsk tilstand, f.eks. allergi, metabolske forstyrrelser eller maskerte angsttilstander, som årsak til plagene.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.