inneklimasykdom

Artikkelstart

Inneklimasykdom er en samlebetegnelse på medisinsk diagnostiserbare sykdommer, det vil si «bygningsrelaterte sykdommer» som forårsakes av påvisbare forhold i innemiljøet. Eksempler på slike sykdommer er allergier, infeksjoner eller immunologiske reaksjoner som for eksempel luftfukterfeber, og på økt opptreden av symptomer i enkelte innemiljøer, for eksempel «syke bygg-symptomer» (SBS) og «inneklimasyke», der det ikke lar seg gjøre å påvise én enkelt faktor som forårsaker symptomene eller å objektivisere symptomene og resultatet av påvirkningen hos pasienten.

Betegnelsen «syke bygg» er misvisende og anbefales erstattet av en mer nøytral betegnelse som «bygning med innemiljøproblemer». En forutsetning for å bruke betegnelsen «inneklimasyke» er at symptomene blir borte kort tid etter at lokalet er forlatt.

Enkelte av de diffuse inneklimasymptomene kan opptre med betydelig hyppighet i enkelte miljøer og tilskrives da gjerne spesielle innemiljøfaktorer og blir gitt navn etter dem: datasyke, kontorsyke, barnehagesyke, uspesifikk kjemisk overfølsomhet (se multippel kjemisk hypersensitivitet), el-overfølsomhet, med mer.

De diffuse inneklimasymptomene kan vanskelig godkjennes som yrkessykdom selv om de opptrer i kontormiljøer eller etter kjemiske påvirkninger på arbeidet, dersom ikke en klar årsak og et klarere medisinsk sykdomsbilde kan påvises.

Inneklimasyke er ingen medisinsk akseptert diagnose, og det at årsaken tilsynelatende er i innemiljøet, må ikke føre til at en unnlater å lete grundig etter en annen kjent medisinsk tilstand, for eksempel allergi, metabolske forstyrrelser eller maskerte angsttilstander som årsak til plagene.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg