Aschheim-Zondeks svangerskapsreaksjon er av de aller første reliable svangerskapstester. Den er oppkalt etter de to tyske leger og forskere Selmar Aschheim (1878–1965) og Bernhard Zondek (1891–1966), som var de første som (1926) viste at morkaken danner et svangerskapshormon. Dette kan meget tidlig i svangerskapet påvises i gravide kvinners urin og serum. Aschheim og Zondek eksperimenterte med å injisere ikke kjønnsmodne hunnmus med urin fra kvinner som skulle undersøkes for graviditet. Etter noen dager vil en ved obduksjon kunne observere endringer i musenes eggstokker dersom kvinnens urin inneholdt svangerskapshormon.

Faktaboks

Uttale
ˈaʃhaim –

Nyere prinsipper for påvisning av svangerskapshormon med kortere reaksjonstid (immunologiske graviditetsreaksjoner) er etter hvert blitt rutine i legepraksis for svangerskapsdiagnostikk og Ascheim-Zondeks test er ikke lenger i bruk, men den var et viktig skritt i utviklingen av graviditetstester.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg